chleb pszenny w powolnej kuchence

najświeższy chleb zrobiony własnymi rękami? To jest prawdziwe! Pieczenie chleba jest dość proste i nie wymaga skomplikowanych procesów i specjalnych umiejętności. Najważniejsze, jak sądzę, jest to, że nastrój jest pozytywny - wtedy ciasto będzie dobrze pasować i możesz zadowolić krewnych i przyjaciół pachnącym i świeżym chlebem!
Emiliya IQAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 78 % 42 g
237 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 15 min

1. Dodaj sól do mąki i przesiej.
2. Lekko podgrzej serwatkę, rozpuść w niej cukier i drożdże.
3. Połącz serwatkę z mąką, wlej olej roślinny i zagnieść ciasto - powinno być elastyczne i nie przyklejać się do palców.
4. Umieść ciasto w ciepłym miejscu. Pozwól mu działać przez 1-1, 5 godziny. W tym czasie obumarł go dwa razy.
5. Gdy ciasto będzie gotowe po raz trzeci, zagnieść je ponownie i włożyć do miski multicookera, po nasmarowaniu olejem roślinnym.
6. Włącz program "jogurt", pozwól mu jeszcze podejść, czas to 35 minut.
7. Gdy ciasto znów będzie gotowe, piecz chleb w trybie "Pieczenia" przez 1,5 godziny. Odwróć chleb nie upieczoną stroną do dołu i gotuj przez 15-20 minut (w tym samym trybie). Obracam talerzem, którym przykrywam miskę multicookera i obracam ją.

wyjmij gorący chleb od razu, aby zachować chrupiącą skórkę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy