chleb na kefirze w powolnej kuchence
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
więc sekwencja działań jest następująca:
- w głębokiej misce przesiej mąkę razem z sodą, dodaj nasiona słonecznika i lnu, sól;
- podgrzej kefir i wlej do miski z suchymi składnikami. Zagnieść ciasto;
- smarujemy miskę multicookera olejem roślinnym i rozprowadzamy tam ciasto;
- utrzymujemy tryb " podgrzewania "przez około 15-20 minut, po czym zmieniamy tryb na program"Pieczenie". Czas jest zwykle automatycznie ustawiany na 60 minut - nie zmieniamy go;
- po sygnale dźwiękowym Odwróć bochenek na drugą stronę, piecz przez 20-25 minut.
oto chleb gotowy! Jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g