skład / składniki
metoda gotowania
zacznijmy proces gotowania:
1. Pierwszą rzeczą, którą zrobimy, jest zakwas. Aby wszystko się udało, nie używaj żelaznych naczyń. Mam do tego drewnianą łopatkę i szklaną miskę. Wlej 3 łyżki do czystego i suchego pojemnika. l. mąka pełnoziarnista i wlej wodę-również 3 łyżki.L. wymieszaj składniki. Z wyglądu mieszanina będzie przypominać gęstą śmietanę. Przykryj serwetką i wyślij ciepło na jeden dzień. Nabieramy cierpliwości i powtarzamy proces przez 5-7 dni, codziennie dodając 3 łyżki. łyżki mąki i wody, ugniatając.
2. Drugim krokiem będzie przygotowanie ciasta. Wlej szklankę mąki pszennej do gotowego zakwasu, wlej taką samą ilość wody. I wysyłając w ciepłe miejsce, zapominamy o tym dokładnie na 12 godzin.
3. Teraz zabawna część-zagniatamy ciasto. Wyciągamy ciasto. Wbij jajko, dodaj cukier, olej roślinny (używam warzyw), sól. Wymieszaj, dodaj mąkę w częściach, zagniataj ciasto. Wychodzi trochę lepki, nie stromy. Przenieś masę do wysmarowanej olejem miski multicookera i pozostaw na 3 godziny, aby ciasto wzrosło. Jeśli istnieje program przeznaczony do sprawdzania ciasta, możesz go użyć, a tym samym skrócić czas z 3 godzin do 60 minut.
4. Pieczemy chleb przez 50 minut, obracamy i pieczemy przez kolejne 15-20 minut.
podawaj chleb do dowolnego dania lub używaj do robienia kanapek!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g