chleb na zakwasie w powolnej kuchence

pyszny, aromatyczny i chrupiący dodatek do każdego posiłku! . Gdzie możemy uciec od chleba? I nigdzie! Chleb-Głowa wszystkiego! Tak mówi przysłowie znane wszystkim. Mój mąż je nawet spaghetti z chlebem, więc nie możemy się obejść bez chrupiącej skórki. Sam pieczę chleb, rzadko kupuję w sklepie. Dziś mój przepis na chleb, który jest gorąco kochany przez mojego męża, a mianowicie chleb pszenny bez drożdży.
AlenasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 79 % 33 g
183 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d 16 h 55 min

zacznijmy proces gotowania:

1. Pierwszą rzeczą, którą zrobimy, jest zakwas. Aby wszystko się udało, nie używaj żelaznych naczyń. Mam do tego drewnianą łopatkę i szklaną miskę. Wlej 3 łyżki do czystego i suchego pojemnika. l. mąka pełnoziarnista i wlej wodę-również 3 łyżki.L. wymieszaj składniki. Z wyglądu mieszanina będzie przypominać gęstą śmietanę. Przykryj serwetką i wyślij ciepło na jeden dzień. Nabieramy cierpliwości i powtarzamy proces przez 5-7 dni, codziennie dodając 3 łyżki. łyżki mąki i wody, ugniatając.

2. Drugim krokiem będzie przygotowanie ciasta. Wlej szklankę mąki pszennej do gotowego zakwasu, wlej taką samą ilość wody. I wysyłając w ciepłe miejsce, zapominamy o tym dokładnie na 12 godzin.

3. Teraz zabawna część-zagniatamy ciasto. Wyciągamy ciasto. Wbij jajko, dodaj cukier, olej roślinny (używam warzyw), sól. Wymieszaj, dodaj mąkę w częściach, zagniataj ciasto. Wychodzi trochę lepki, nie stromy. Przenieś masę do wysmarowanej olejem miski multicookera i pozostaw na 3 godziny, aby ciasto wzrosło. Jeśli istnieje program przeznaczony do sprawdzania ciasta, możesz go użyć, a tym samym skrócić czas z 3 godzin do 60 minut.

4. Pieczemy chleb przez 50 minut, obracamy i pieczemy przez kolejne 15-20 minut.

podawaj chleb do dowolnego dania lub używaj do robienia kanapek!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy