skład / składniki
metoda gotowania
1. Cebulę i czosnek obrać i umyć.
2. Wymieszaj mięso mielone z połową drobno posiekanej cebuli i czosnku (czosnek można wycisnąć przez prasę).
3. Umyj ryż, namocz go w ciepłej wodzie przez 20-30 minut. Czasami do mięsa mielonego biorę już ugotowany ryż.
4. Dodaj do gotowego mięsa mielonego: ryż, przyprawy i sól. Jako przyprawę biorę zioła prowansalskie lub przyprawę do potraw mięsnych, ale możesz wybrać te, które Ci odpowiadają.
5. Usuń rdzeń z papryki i umyj. Blaty przydają się do sosu.
6. Połącz pokrojone pomidory, pozostałą cebulę i czosnek (również posiekane). Dodaj seler, nie zapomnij dodać soli.
7. Nadziewaj paprykę nadzieniem.
8. Przenieś faszerowaną paprykę do miski wolnowaru, najpierw wlewając do niej olej. Wlać przygotowany sos i wodę. Podczas gotowania uważaj, aby woda się nie zagotowała i dodaj więcej, jeśli to konieczne.
9. Gotuj paprykę w trybie "Duszenia" przez 1 godzinę. Jeśli nie masz takiego trybu, wystarczy "pieczenie" (około 40 minut).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g