biszkopt jagodowy z truskawkami w powolnej kuchence
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
ubij jajka z cukrem na pianę, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Posmaruj miskę masłem i zalej ciasto. Piec w trybie "Pieczenia" przez 40 minut.
wyjmij biszkopt, pozostaw do ostygnięcia.
gdy biszkopt ostygnie, przygotuj krem - w tym celu ubij śmietanę z cukrem pudrem.
umyj truskawki, osusz, Przytnij ogony.
pokrój schłodzony biszkopt na 2 ciasta.
posmaruj ciasto kremem, ułóż pokrojone w plasterki truskawki, ponownie posmaruj kremem, przykryj drugim ciastem.
posmaruj ciasto kremem. Udekoruj według uznania. Rozpuściłam czekoladę i udekorowałam truskawkami z jagodami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g