kefir w powolnej kuchence

smaczne, zdrowe, satysfakcjonujące, a co najważniejsze bardzo proste! . Wiele osób kocha kefirchik, prawda?. A moja rodzina też bardzo go szanuje)) i postanowiłem zrobić kefir w domu w moim ulubionym asystencie- - Multicooker) wynik mnie ucieszył. Kefir okazał się gęsty i bardzo smaczny. Spróbuj gotować i Ty)
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 7 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebujesz świeżego mleka, kefiru i powolnej kuchenki)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dwa litry mleka doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut i schłodzić do 40 stopni. Możesz gotować w powolnej kuchence, możesz gotować na kuchence w rondlu, jak to będzie wygodne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lepiej usunąć piankę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kefir do przygotowanego (czyli schłodzonego mleka)i dobrze wymieszaj łyżką. Wkładamy miskę do multicookera, jeśli jest program & quot; multipowar & quot; ustawiamy temperaturę 40 stopni i czas - 7 godzin, zamykamy pokrywkę multicookera i czekamy na kefirchik) jeśli nie ma tego programu, ustawiamy tryb ogrzewania lub jogurtu, czas 7 godzin, zamykamy pokrywkę i czekamy również)))

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 7 godzinach nasz kefir jest gotowy. Jest gęsty i bardzo aromatyczny)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz po prostu wymieszać łyżką lub możesz użyć blendera, aby przekształcić go w jednorodną masę)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy kefir wlać do czystych szklanych słoików i schłodzić. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Bardzo przydatne dla naszego trawienia wypić wieczorem szklankę kefiru) bądź zdrowy i Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g

Podobne przepisy