skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebujesz świeżego mleka, kefiru i powolnej kuchenki)
Krok 2:
Dwa litry mleka doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut i schłodzić do 40 stopni. Możesz gotować w powolnej kuchence, możesz gotować na kuchence w rondlu, jak to będzie wygodne.
Krok 3:
Lepiej usunąć piankę.
Krok 4:
Wlej kefir do przygotowanego (czyli schłodzonego mleka)i dobrze wymieszaj łyżką. Wkładamy miskę do multicookera, jeśli jest program & quot; multipowar & quot; ustawiamy temperaturę 40 stopni i czas - 7 godzin, zamykamy pokrywkę multicookera i czekamy na kefirchik) jeśli nie ma tego programu, ustawiamy tryb ogrzewania lub jogurtu, czas 7 godzin, zamykamy pokrywkę i czekamy również)))
Krok 5:
Po 7 godzinach nasz kefir jest gotowy. Jest gęsty i bardzo aromatyczny)
Krok 6:
Możesz po prostu wymieszać łyżką lub możesz użyć blendera, aby przekształcić go w jednorodną masę)
Krok 7:
Gotowy kefir wlać do czystych szklanych słoików i schłodzić. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Bardzo przydatne dla naszego trawienia wypić wieczorem szklankę kefiru) bądź zdrowy i Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g