skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Wlej kefir do miski, dodaj 2 jajka. Lekko ubij.
Krok 3:
Dobrze posmaruj miskę wolnowaru olejem.
Krok 4:
Układamy jeden cały arkusz chleba pita w powolnej kuchence, tak aby krawędzie zwisały po bokach.
Krok 5:
Trzy sery na grubej tarce.
Krok 6:
Rozerwij pozostałe dwa liście chleba pita na dowolne kawałki.
Krok 7:
Przystępujemy do montażu achmy))) zanurzamy Arkusze chleba pita w masie kefirowo-jajecznej.
Krok 8:
Rozłóż małą porcję zwilżonych pita pierwszą warstwą w misce na rozłożonym pita.
Krok 9:
Następnie warstwa sera. Potem znowu kawałki zwilżonego chleba pita i warstwa sera. I robimy to, aż skończą się produkty. Ostatnią warstwą powinien być ser.
Krok 10:
Te krawędzie chleba pita, które zwisają, zginają się do wewnątrz, pokrywają je serem.
Krok 11:
Wlej resztki kefiru na wierzch, włóż kawałki masła. Wkładamy miskę do multicookera i włączamy tryb & quot; pieczenie" przez 45 minut.Po 45 minutach wyjmujemy ciasto koszem do gotowania na parze, odwracamy i ponownie ustawiamy na 45 minut w trybie "pieczenie". Mam Wolnowar o mocy 860 W. Wystarczyło mi 45 minut na jedną stronę i 45 minut na drugą stronę. Hostessy, skup się na swoich multicookerach))
Krok 12:
Po 1,5 godzinie achma jest gotowa!
Krok 13:
Kroimy na porcje i wzywamy wszystkich do stołu) achma jest smaczna do jedzenia na gorąco, ale także na zimno nic) a jeśli ostygnie, można go podgrzać w kuchence mikrofalowej, nie wpłynie to na smak)
Krok 14:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g