achma leniwy w powolnej kuchence

niesamowicie pyszne i aromatyczne Gruzińskie ciasto! Wielu prawdopodobnie słyszało o takim gruzińskim cieście chaczapuri & quot; achma & quot;. Przygotowuje się go z dużej liczby warstw ciasta, które jest lekko gotowane, między warstwami tarty ser (suluguni, adegean). Główną zasadą jest niesłodzone ciasto, słony ser. Klasyczna achma to bardzo czasochłonny proces. Postanowiłem ugotować & quot; leniwą & quot; achmę, bo chcę pyszne)) smak okazał się pyszny, a na świątecznym stole będzie wyglądał przyzwoicie, a nawet na obiad-wszyscy będą Ci wdzięczni za to niesamowite danie!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 13 % 4 g
191 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir do miski, dodaj 2 jajka. Lekko ubij.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze posmaruj miskę wolnowaru olejem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Układamy jeden cały arkusz chleba pita w powolnej kuchence, tak aby krawędzie zwisały po bokach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Trzy sery na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozerwij pozostałe dwa liście chleba pita na dowolne kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przystępujemy do montażu achmy))) zanurzamy Arkusze chleba pita w masie kefirowo-jajecznej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż małą porcję zwilżonych pita pierwszą warstwą w misce na rozłożonym pita.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie warstwa sera. Potem znowu kawałki zwilżonego chleba pita i warstwa sera. I robimy to, aż skończą się produkty. Ostatnią warstwą powinien być ser.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Te krawędzie chleba pita, które zwisają, zginają się do wewnątrz, pokrywają je serem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej resztki kefiru na wierzch, włóż kawałki masła. Wkładamy miskę do multicookera i włączamy tryb & quot; pieczenie" przez 45 minut.Po 45 minutach wyjmujemy ciasto koszem do gotowania na parze, odwracamy i ponownie ustawiamy na 45 minut w trybie "pieczenie". Mam Wolnowar o mocy 860 W. Wystarczyło mi 45 minut na jedną stronę i 45 minut na drugą stronę. Hostessy, skup się na swoich multicookerach))

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po 1,5 godzinie achma jest gotowa!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kroimy na porcje i wzywamy wszystkich do stołu) achma jest smaczna do jedzenia na gorąco, ale także na zimno nic) a jeśli ostygnie, można go podgrzać w kuchence mikrofalowej, nie wpłynie to na smak)

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g

Podobne przepisy