boczek wieprzowy gotowany wędzony w szynce w powolnej kuchence

elegancki przysmak mięsny na świąteczny stół! Nadchodzi Nowy Rok i wszyscy martwimy się tym, co postawimy na świątecznym stole. Chcę, aby było smaczne, piękne i bezpieczne dla zdrowia. Nie jest tajemnicą, że wędliny produkowane przemysłowo zawierają wiele różnych dodatków, które nie zawsze są przydatne dla naszego organizmu. Dla siebie rozwiązałem ten problem, kupując szynkę "Białoboka". To wspaniałe urządzenie do gotowania szynek, kiełbas, bułek mięsnych, kurczaka, a nawet ryb w domu. Dziś proponuję przepis na boczek wieprzowy.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 51 % 20 g
tłuszcze 46 % 18 g
węglowodany 3 % 1 g
245 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Posiekaj czosnek, wymieszaj z solą, pieprzem i zwiń kawałki mostka w tej mieszance. Wkładamy do pojemnika, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy w chłodnym miejscu na jeden dzień.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie spuść płyn. Wlej płynny dym do miski i posmaruj mostek pędzlem. Przykryj folią i pozostaw na około pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie posyp każdy kawałek równomiernie suchą żelatyną, przełóż lavrushką i włóż do szynki, wewnątrz rękawa do pieczenia, zwijając pierścień, skórę na zewnątrz. Jeśli twój mostek jest szeroki-odetnij wystające końce i wepchnij je do środka. Miałem trzy grube, ale wąskie kawałki. Pocięłam je na dwie warstwy i ułożyłam w ten sposób: najpierw tę ze skórą, potem drugą zwinęłam ciasnym pierścieniem i wepchnęłam do środka. Następnie drugi

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokręć górną krawędź rękawa klipsem, zamknij pokrywę i naciągnij sprężyny. Wkładamy do rondla multicookera, napełniamy gorącą wodą i gotujemy w trybie gaszenia przez dwie godziny. Odstawiamy do ostygnięcia, wyjmujemy i wkładamy do lodówki na noc bezpośrednio w formie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rano uwalniamy mostek z rękawa, cienko kroimy i podajemy. Smak okazuje się, jak w sklepie gotowany i wędzony mostek, tylko lepiej; skóra jest cienka, przezroczysta! Bardzo smaczne w formie kanapki - na kromce ciemnego chleba i posmarować musztardą na wierzchu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Płynny dym - 0   kcal/100g

Podobne przepisy