skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Posiekaj czosnek, wymieszaj z solą, pieprzem i zwiń kawałki mostka w tej mieszance. Wkładamy do pojemnika, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy w chłodnym miejscu na jeden dzień.
Krok 2:
Następnie spuść płyn. Wlej płynny dym do miski i posmaruj mostek pędzlem. Przykryj folią i pozostaw na około pół godziny.
Krok 3:
Następnie posyp każdy kawałek równomiernie suchą żelatyną, przełóż lavrushką i włóż do szynki, wewnątrz rękawa do pieczenia, zwijając pierścień, skórę na zewnątrz. Jeśli twój mostek jest szeroki-odetnij wystające końce i wepchnij je do środka. Miałem trzy grube, ale wąskie kawałki. Pocięłam je na dwie warstwy i ułożyłam w ten sposób: najpierw tę ze skórą, potem drugą zwinęłam ciasnym pierścieniem i wepchnęłam do środka. Następnie drugi
Krok 4:
Dokręć górną krawędź rękawa klipsem, zamknij pokrywę i naciągnij sprężyny. Wkładamy do rondla multicookera, napełniamy gorącą wodą i gotujemy w trybie gaszenia przez dwie godziny. Odstawiamy do ostygnięcia, wyjmujemy i wkładamy do lodówki na noc bezpośrednio w formie.
Krok 5:
Rano uwalniamy mostek z rękawa, cienko kroimy i podajemy. Smak okazuje się, jak w sklepie gotowany i wędzony mostek, tylko lepiej; skóra jest cienka, przezroczysta! Bardzo smaczne w formie kanapki - na kromce ciemnego chleba i posmarować musztardą na wierzchu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Płynny dym - 0 kcal/100g