skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przepisu potrzebna będzie kapusta, cebula, jajko, mąka, mleko, masło (można zastąpić warzywem), sól.
Krok 2:
Posiekaj kapustę w dowolny dostępny sposób. Małe lub duże to kwestia gustu.
Krok 3:
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 4:
Włóż posiekaną kapustę i cebulę na patelnię, dodaj kilka łyżeczek soli i oleju do smażenia.
Krok 5:
Wymieszaj kapustę z cebulą i solą, smaż do miękkości.
Krok 6:
Ubij jajko solą.
Krok 7:
Dodaj mleko do ubitego jajka solą. Wymieszać.
Krok 8:
Zmiel mąkę zmiękczonym masłem.
Krok 9:
Stopniowo wlewaj jajko z mlekiem do mąki i masła i zagniataj ciasto. Ciasto nie powinno być lepkie. Jeśli jest mało mąki, dodaj.
Krok 10:
Rozwałkuj ciasto o grubości 1 cm, ale możesz też cieńsze jak moje. Połóż schłodzoną kapustę na rozwałkowanym cieście. Grubość ciasta i nadzienia to kwestia gustu.
Krok 11:
Ciasto z nadzieniem zawinąć w bułkę. Wygnij końce rolki lub dźgnij wykałaczkami.
Krok 12:
Ponieważ ciasto było cienko rozwałkowane, położyłam rolkę na pergaminie, aby móc ją spokojnie przenieść (bałam się, że ciasto pęknie podczas noszenia w dłoniach).
Krok 13:
Przygotuj powolną kuchenkę do gotowania na parze. włóż bułkę do miski do gotowania na parze(pergamin można usunąć lub pozostawić). Włącz powolną kuchenkę w trybie "Gotowanie na parze" przez 40 minut. Jeśli bułka jest długa, można ją zwinąć bajglem. Jeśli nie ma multicookera, rolkę można ugotować w osolonej wodzie w rondlu (następnie gotować przez 5-10 minut), podczas gdy rolkę należy zawiązać w coś (zapakować, aby nie rozpadła się podczas gotowania), na przykład gazę.
Krok 14:
Pod koniec określonego czasu bułka jest gotowa. Można go polać roztopionym masłem, posypać ziołami. Lubię z smażoną cebulą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g