skład / składniki
metoda gotowania
pierwszy to ciasto na ciasto. Na ciasto odstawiamy ciepłe mleko, mąkę, drożdże i część cukru. Wlej drożdże do podgrzanego mleka. Ciepłe, ale nie gorące! Wrzuć tam łyżkę cukru i pozostaw w ciepłym miejscu, marniejąc przez 20 minut.
białka oddzielone od jaj kurzych ubijamy cukrem, który nam pozostał, po pożyczeniu łyżki stołowej z jego stosu. Drożdże w mleku i szklankę mąki są połączone jednocześnie z mieszaniną. Gratulacje, masz ciasto, ale na razie nie jest w stanie, którego potrzebujemy. Zostawiamy go na 3 godziny u źródła ciepła lub po prostu w wystarczająco ciepłym pomieszczeniu.
trzy masło razem z żółtkami i wlej powstałą mieszaninę do ciasta. Do ciasta idą również kolejne 3 szklanki mąki, dla gęstości i szczypta soli-dla smaku. Teraz ugotuj ciasto. Jeśli chcesz go zagęścić, mąka jest zawsze do twojej dyspozycji. Jeśli ciasto nie przykleja się do miski, jest to dobry wskaźnik. Pozostaw go na 3 godziny. Wracamy, dodajemy wanilinę i czyste rodzynki i zostawiamy je po raz ostatni, tylko na pół godziny.
wyjmij ciasto, posmaruj masłem i zmiel przez 20 minut. A kto powiedział, że będzie łatwo?
mając pod ręką gotowe, pełne składników ciasto, pozostaje przygotować powolną kuchenkę.
włącz ogrzewanie i poczekaj 10 minut. Wkładamy gęstą masę, ponownie podgrzewamy przez 10 minut i zostawiamy na godzinę, nic z tym nie robiąc. Po godzinie przełączamy tryb na "pieczenie" i ustawiamy go na 60 minut. Wyłączy się, włącz ponownie, ale już na 25 minut.
ciasto smakuje po prostu cudownie. Jeśli chcesz, gotowy przepis można pokryć glazurą dla urody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g