ciasto w powolnej kuchence na mleku

duże, piękne i pyszne ciasto dla całej rodziny. Pyszne ciasto wielkanocne w powolnej kuchence nie pozostawi obojętnym.
svetaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 19 % 13 g
węglowodany 69 % 47 g
337 kcal
IG: 2 / 4 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h

pierwszy to ciasto na ciasto. Na ciasto odstawiamy ciepłe mleko, mąkę, drożdże i część cukru. Wlej drożdże do podgrzanego mleka. Ciepłe, ale nie gorące! Wrzuć tam łyżkę cukru i pozostaw w ciepłym miejscu, marniejąc przez 20 minut.

białka oddzielone od jaj kurzych ubijamy cukrem, który nam pozostał, po pożyczeniu łyżki stołowej z jego stosu. Drożdże w mleku i szklankę mąki są połączone jednocześnie z mieszaniną. Gratulacje, masz ciasto, ale na razie nie jest w stanie, którego potrzebujemy. Zostawiamy go na 3 godziny u źródła ciepła lub po prostu w wystarczająco ciepłym pomieszczeniu.

trzy masło razem z żółtkami i wlej powstałą mieszaninę do ciasta. Do ciasta idą również kolejne 3 szklanki mąki, dla gęstości i szczypta soli-dla smaku. Teraz ugotuj ciasto. Jeśli chcesz go zagęścić, mąka jest zawsze do twojej dyspozycji. Jeśli ciasto nie przykleja się do miski, jest to dobry wskaźnik. Pozostaw go na 3 godziny. Wracamy, dodajemy wanilinę i czyste rodzynki i zostawiamy je po raz ostatni, tylko na pół godziny.

wyjmij ciasto, posmaruj masłem i zmiel przez 20 minut. A kto powiedział, że będzie łatwo?

mając pod ręką gotowe, pełne składników ciasto, pozostaje przygotować powolną kuchenkę.

włącz ogrzewanie i poczekaj 10 minut. Wkładamy gęstą masę, ponownie podgrzewamy przez 10 minut i zostawiamy na godzinę, nic z tym nie robiąc. Po godzinie przełączamy tryb na "pieczenie" i ustawiamy go na 60 minut. Wyłączy się, włącz ponownie, ale już na 25 minut.

ciasto smakuje po prostu cudownie. Jeśli chcesz, gotowy przepis można pokryć glazurą dla urody.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy