ciasto miodowe

ulubione ciasto wszystkich według nowego przepisu! Gotowanie jest proste! Miód z ciasta jest delikatniejszy i bardziej miękki niż według klasycznej receptury. Ta metoda gotowania jest nieco niezwykła, ponieważ ciasto jest gotowane na parze (można również kąpać się w wodzie), proces ten nie jest pracochłonny i prosty, łatwiej jest rozwałkować ciasta i upiec je jeden po drugim.
M. JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 32 % 24 g
węglowodany 58 % 44 g
421 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 20 min

1. W misce podwójnego kotła rozprowadzamy już zmiękczone masło, następnie dodajemy miód, czekamy, aż masa całkowicie się rozpuści, stanie się jednorodna.

2. Rozbij jajka do osobnej miski, wlej cukier, ubij trzepaczką, a następnie wlej do miski podwójnego kotła.

3. Gasimy sodę octem, dodajemy również do miski. Masa powinna stać się bujna, zwiększyć objętość.

4. Przesiej mąkę, natychmiast dodaj pół porcji, wymieszaj, a następnie wyjmij miskę z podwójnego kotła i dodaj resztę mąki. Wymieszaj ręczną trzepaczką, ciasto powinno być bez jednej grudki.

5. Smarujemy miskę multicookera kawałkiem masła, wylewamy ciasto, zamykamy pokrywkę, wybieramy program "Pieczenie" i czas 1 godzinę i 20 minut.

6. W międzyczasie przygotujemy orzechy, w tym celu wysuszymy je w piekarniku lub na suchej patelni. Następnie posiekaj orzechy za pomocą wałka do ciasta.

7. Połącz mleko skondensowane ze zmiękczonym masłem, ubij mikserem, aż będzie gładkie.

8. Schłodzone ciasto kroimy na trzy równe ciasta, każde z nich obficie pokrywamy kremem i posypujemy orzechami. W ten sposób zbieramy całe ciasto, podlewamy powierzchnię pozostałą śmietaną i posypujemy orzechami.

9. Ciasto wysyłamy do lodówki na 6 godzin, a następnie podajemy.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal / 100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy