ciasto wolnowarowe z kandyzowanymi owocami i czarną porzeczką

niesamowicie pyszne ciasto-pokochasz to! W końcu okaże się nie tylko smaczny. Po pierwsze, proces ugniatania jest bardzo krótki i prosty. Po drugie, twoja Wierna asystentka Multicooker zrobi resztę! Popijany herbatą, kompotem, galaretką i każdym innym napojem, który lubisz. Możesz podawać nie tylko na co dzień jako deser lub przekąskę w pracy i szkole. Takim ciastem możesz pocić gości!
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 78 % 42 g
248 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto jest przygotowywane bardzo łatwo i szybko. Wbijamy jajko do miski, w której zamierzamy zagnieść ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier, ale nie do ubijania. Musimy tylko zmielić go widelcem lub łyżką, jak wygodnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mleko do miski (najlepiej w temperaturze pokojowej).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj tę masę w ten sam sposób.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A teraz możesz już dodać mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj również proszek do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zaczniemy stopniowo mieszać zawartość miski szpatułką (lub w wygodny sposób).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy masa stanie się jednorodna, tj. bez grudek, Dodaj do niej jagody i kandyzowane owoce i ponownie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj miskę multicookera (zarówno dno, jak i ściany) masłem i wlej do niej ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po wygładzeniu powierzchni ciasta szpatułką włącz Multicooker w tryb "Pieczenie". Za godzinę ciasto będzie gotowe. Ale nie spieszymy się, aby go natychmiast wyjąć. Otwórz pokrywę multi i odczekaj 10 minut. Wyjmij ciasto za pomocą kosza do gotowania na parze i udekoruj je.

i więcej porad

jeśli nie lubisz waniliny, weź cynamon.

zamiast mrożonych jagód możesz wziąć świeże lub dowolne owoce, drobno posiekane lub kandyzowane, rodzynki, orzechy itp.

ugniataj ciasto w jednym kierunku, mieszając od dołu do góry.

możesz ozdobić takie ciasto lukrem, pokruszonymi orzechami, makiem i wszystkim, co lubisz.

możesz pokroić ciasto i posmarować ciasta ulubionym kremem lub dżemem.

jeśli nie masz funkcji "pieczenie", wybierz "multipowar".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane owoce - 216   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy