skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto jest przygotowywane bardzo łatwo i szybko. Wbijamy jajko do miski, w której zamierzamy zagnieść ciasto.
Krok 2:
Dodaj cukier, ale nie do ubijania. Musimy tylko zmielić go widelcem lub łyżką, jak wygodnie.
Krok 3:
Włóż mleko do miski (najlepiej w temperaturze pokojowej).
Krok 4:
Dokładnie wymieszaj tę masę w ten sam sposób.
Krok 5:
A teraz możesz już dodać mąkę.
Krok 6:
Dodaj również proszek do pieczenia.
Krok 7:
Zaczniemy stopniowo mieszać zawartość miski szpatułką (lub w wygodny sposób).
Krok 8:
Gdy masa stanie się jednorodna, tj. bez grudek, Dodaj do niej jagody i kandyzowane owoce i ponownie wymieszaj.
Krok 9:
Posmaruj miskę multicookera (zarówno dno, jak i ściany) masłem i wlej do niej ciasto.
Krok 10:
Po wygładzeniu powierzchni ciasta szpatułką włącz Multicooker w tryb "Pieczenie". Za godzinę ciasto będzie gotowe. Ale nie spieszymy się, aby go natychmiast wyjąć. Otwórz pokrywę multi i odczekaj 10 minut. Wyjmij ciasto za pomocą kosza do gotowania na parze i udekoruj je.
i więcej porad
jeśli nie lubisz waniliny, weź cynamon.
zamiast mrożonych jagód możesz wziąć świeże lub dowolne owoce, drobno posiekane lub kandyzowane, rodzynki, orzechy itp.
ugniataj ciasto w jednym kierunku, mieszając od dołu do góry.
możesz ozdobić takie ciasto lukrem, pokruszonymi orzechami, makiem i wszystkim, co lubisz.
możesz pokroić ciasto i posmarować ciasta ulubionym kremem lub dżemem.
jeśli nie masz funkcji "pieczenie", wybierz "multipowar".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kandyzowane owoce - 216 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g