skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Użyte składniki
Krok 2:
Posiekaj kapustę
Krok 3:
Pokrój filet z królika na kawałki wielkości kęsa
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce
Krok 5:
Drobno posiekaj cebulę
Krok 6:
Mięso królika gotować do połowy w trybie smażenia
Krok 7:
Gdy mięso zacznie się smażyć, dodaj cebulę
Krok 8:
Następnie dodaj marchewki, sól i pieprz i wyłącz Tryb smażenie
Krok 9:
Następnie dodać kapustę i sos z kwaśnej śmietany i koncentratu pomidorowego i gotować na wolnym ogniu przez godzinę
Krok 10:
Może być używany jako samodzielny dodatek
po tym, jak kupiliśmy Wolnowar w domu, gotowanie zaczęło przynosić mi niespotykaną przyjemność.
uwielbiam to, że życie w kuchni zaczęło być mniej czasochłonne. Jednocześnie dania z multicookera są bardzo smaczne.
dzisiaj powiem Ci, jak zrobić duszoną kapustę w powolnej kuchence. Dla smaku dodaję do kapusty trochę mięsa(dowolnego). Najlepiej smakuje z cielęciną, ale może masz inne gusta niż ja.
więc umyta kapusta, szynka.
myjemy mięso i kroimy na małe kawałki.
zetrzyj obrane marchewki na grubej tarce.
drobno posiekaj cebulę.
wlej olej do pojemnika multicookera i na początek w trybie "smażenia" doprowadzamy mięso do połowy. Gdy mięso zacznie się rumienić, wrzuć cebulę.
następnie dodaj marchewkę, pieprz i sól i wyłącz tryb "smażenia".
wymieszaj śmietanę z koncentratem pomidorowym. W razie potrzeby można lekko rozcieńczyć wodą - zwykle jest to konieczne, jeśli makaron lub śmietana są zbyt gęste.
włóż kapustę do pojemnika multicookera, wlej powstały sos, włącz tryb "duszenie" i gotuj kapustę przez co najmniej godzinę.
jeśli masz szorstką główkę kapusty, powinieneś wydłużyć czas gotowania o około dwadzieścia minut.
kapustę gotowaną zgodnie z tym przepisem w powolnej kuchence można podawać na stole jako osobne drugie danie, a także z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g