mannik z mąką i jabłkami luzem w powolnej kuchence

dzieci będą lizać palce! Przepyszny domowy przepis na prawdziwe słodycze. Kiedy Charlotte jest już zmęczona, a jabłka wciąż są, spróbuj nowego dania. Przygotowanie manny z mąką i jabłkami luzem w powolnej kuchence jest proste. Okazuje się pyszne.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 79 % 44 g
265 kcal
IG: 9 / 23 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj suchą mieszankę cukru, mąki i kaszy manny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj jabłka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj filiżankę wolnowaru olejem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż warstwę suchej mieszanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż warstwę jabłek itp.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warstwa Wierzchnia to sucha mieszanka. Ułóż kawałki masła na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec 45 min + 45 min

wlej mąkę, cukier i semolinę do filiżanki, dodaj trochę soli i wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Zetrzyj jabłka na grubej tarce. Posmaruj filiżankę wolnowaru olejem. Wlać niewielką ilość suchej mieszanki na dno, następnie ułożyć warstwę jabłek, następnie ponownie warstwę suchej mieszanki i ponownie warstwę jabłek itp. Połóż kawałki masła na wierzchu i ustaw powolną kuchenkę w trybie pieczenia. Na mojej powolnej kuchence okazuje się piec dwa razy przez 45 minut. Niech ciasto lekko ostygnie, a następnie połóż na talerzu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy