komosa ryżowa w powolnej kuchence

Szybki i łatwy sposób na przygotowanie zdrowej i pożywnej owsianki.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 100 % 4 g
węglowodany 0 % 0 g
35 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

opłucz płatki pod bieżącą wodą, pocierając palcami (pozbyć się kurzu, a nie w ogóle, aby usunąć gorycz - płatki ze sklepów są super oczyszczone). Spuścić nadmiar wody.

umieść grys w powolnej kuchence. Włącz powolną kuchenkę w tryb "smażenie". Kaszę stale mieszać, smażyć przez 5-7 minut.

wskazane jest zagotowanie wody (ale można ją po prostu podgrzać), zalać kaszą, dodać sól, zamknąć pokrywkę. Włącz tryb " owsianka "(lub"pilaw"). Gotuj do sygnału. Podczas gotowania zaleca się wymieszać dwa razy, ponieważ ziarna sklejają się i zbrylają. Po sygnale otwórz pokrywkę, włóż masło, Zamknij, odstaw na 10-15 minut. Wymieszać.

gotową owsiankę można podawać posypaną cukrem lub mlekiem. Możesz też z warzywami (najlepiej z grzybami i cebulą lub świeżymi warzywami), mięsem itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Komosa ryżowa - 368   kcal/100g

Podobne przepisy