skład / składniki
metoda gotowania
opłucz płatki pod bieżącą wodą, pocierając palcami (pozbyć się kurzu, a nie w ogóle, aby usunąć gorycz - płatki ze sklepów są super oczyszczone). Spuścić nadmiar wody.
umieść grys w powolnej kuchence. Włącz powolną kuchenkę w tryb "smażenie". Kaszę stale mieszać, smażyć przez 5-7 minut.
wskazane jest zagotowanie wody (ale można ją po prostu podgrzać), zalać kaszą, dodać sól, zamknąć pokrywkę. Włącz tryb " owsianka "(lub"pilaw"). Gotuj do sygnału. Podczas gotowania zaleca się wymieszać dwa razy, ponieważ ziarna sklejają się i zbrylają. Po sygnale otwórz pokrywkę, włóż masło, Zamknij, odstaw na 10-15 minut. Wymieszać.
gotową owsiankę można podawać posypaną cukrem lub mlekiem. Możesz też z warzywami (najlepiej z grzybami i cebulą lub świeżymi warzywami), mięsem itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Komosa ryżowa - 368 kcal/100g