parmigiana z bakłażana w powolnej kuchence
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój bakłażana w plasterki, połóż na ręczniku papierowym, posyp solą i pozostaw na 40 minut. Następnie smaż z obu stron w powolnej kuchence lub na patelni
Krok 2:
Drobno posiekaj cebulę
Krok 3:
Podsmaż cebulę
Krok 4:
Drobno posiekaj pomidory
Krok 5:
Dodaj pomidory, bazylię, sól do smażonej cebuli i wyciśnij czosnek. Dusić 10-15 minut
Krok 6:
Na drobno zetrzyj parmezan i pokrój mozzarellę w plasterki
Krok 7:
Rozłóż warstwy w multicookerze. Najpierw bakłażan, potem pomidory, mozzarella i parmezan. Następnie warstwa jest powtarzana i posyp parmezanem na końcu. Ustawiamy tryb pieczenia na 20 minut. Możesz piec w formie, w piekarniku również przez 20 minut. Smacznego!))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g