parmigiana z bakłażana w powolnej kuchence

pyszne włoskie danie z bakłażana!
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 18 % 5 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój bakłażana w plasterki, połóż na ręczniku papierowym, posyp solą i pozostaw na 40 minut. Następnie smaż z obu stron w powolnej kuchence lub na patelni

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj cebulę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podsmaż cebulę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj pomidory

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pomidory, bazylię, sól do smażonej cebuli i wyciśnij czosnek. Dusić 10-15 minut

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na drobno zetrzyj parmezan i pokrój mozzarellę w plasterki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż warstwy w multicookerze. Najpierw bakłażan, potem pomidory, mozzarella i parmezan. Następnie warstwa jest powtarzana i posyp parmezanem na końcu. Ustawiamy tryb pieczenia na 20 minut. Możesz piec w formie, w piekarniku również przez 20 minut. Smacznego!))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy