chakhokhbili z nóg kurczaka w powolnej kuchence

eleganckie gruzińskie danie dla całej rodziny. Jest to gulasz z mięsa, z dodatkiem różnych warzyw i przypraw. W oryginale chakhokhbili jest zrobiony z mięsa bażanta, ale nie jest tak łatwo go zdobyć, więc chcę zaoferować Ci mój domowy przepis na chakhokhbili z kurczaka w powolnej kuchence. Danie okazuje się bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Jako dodatek do chakhokhbili możesz podać wszystko: ziemniaki, owsiankę lub makaron.
OlesyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 7 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 21 % 3 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki do naszego Dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Porcje kurczaka umyć, posolić i usmażyć w MV w trybie "pieczenia" lub "smażenia" po 15 minut z każdej strony(u mnie "pieczenie"). Smażę bez oleju, kurczak podczas smażenia wyda wystarczającą ilość soku i będzie smażony we własnym soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę pokroić w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidor obrać i pokroić w kostkę. Następnie rozcieńczyć w wodzie koncentrat pomidorowy i adjika, dodać posiekany czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj kolendrę i natkę pietruszki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę wysyłamy do MV i smażymy razem z kurczakiem przez 5 min.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż warzywa warstwami na smażonym kurczaku: papryka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie rozłóż pomidora.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej mieszankę pomidorów na wszystkie składniki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj sól, pieprz i ulubione przyprawy. Zamykamy pokrywę, ustawiamy tryb "gaszenia" na 1 godzinę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    5-10 minut przed końcem gotowania wlej posiekane warzywa i ponownie zamknij pokrywkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Chakhokhbili z kurczaka w powolnej kuchence okazało się bardzo smaczne i pachnące. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy