skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki do naszego Dania.
Krok 2:
Porcje kurczaka umyć, posolić i usmażyć w MV w trybie "pieczenia" lub "smażenia" po 15 minut z każdej strony(u mnie "pieczenie"). Smażę bez oleju, kurczak podczas smażenia wyda wystarczającą ilość soku i będzie smażony we własnym soku.
Krok 3:
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 4:
Paprykę pokroić w paski.
Krok 5:
Pomidor obrać i pokroić w kostkę. Następnie rozcieńczyć w wodzie koncentrat pomidorowy i adjika, dodać posiekany czosnek.
Krok 6:
Drobno posiekaj kolendrę i natkę pietruszki.
Krok 7:
Cebulę wysyłamy do MV i smażymy razem z kurczakiem przez 5 min.
Krok 8:
Ułóż warzywa warstwami na smażonym kurczaku: papryka.
Krok 9:
Następnie rozłóż pomidora.
Krok 10:
Wlej mieszankę pomidorów na wszystkie składniki.
Krok 11:
Dodaj sól, pieprz i ulubione przyprawy. Zamykamy pokrywę, ustawiamy tryb "gaszenia" na 1 godzinę.
Krok 12:
5-10 minut przed końcem gotowania wlej posiekane warzywa i ponownie zamknij pokrywkę.
Krok 13:
Chakhokhbili z kurczaka w powolnej kuchence okazało się bardzo smaczne i pachnące. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g