zapiekanka z bakłażana dietetyczna w powolnej kuchence

miłośnicy bakłażana to pyszne letnie danie! To danie przypomina trochę musakę, ale w przeciwieństwie do niej jest znacznie mniej kaloryczne. Jest bardzo mało masła i wcale nie ma sera! Możesz gotować zapiekankę na różne sposoby-w piekarniku, w podwójnym bojlerze. Gotowałem w mojej ulubionej powolnej kuchence!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 58 % 7 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Nadal możesz dodać pomidora. Jogurt można zastąpić kefirem 1%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażany w plasterki. Pokrój paprykę w pierścienie. Cebula-cienkie półpierścienie. Czosnek-Tworzywa sztuczne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj miskę multicookera olejem, przykryj kółkiem do pieczenia(pali się bez niego). Połóż połowę bakłażana na dnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dalej-warstwa cebuli z czosnkiem, warstwa papryki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I ponownie ułóż bakłażany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp wszystkie warstwy warzyw solą, pieprzem i przyprawami. Ubij jajka sfermentowanym produktem mlecznym, lekko dodaj sól, dodaj słodką paprykę, napełnij warzywa tą mieszanką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włącz Multicooker w trybie Pieczenia, trzydzieści minut. Jeśli nie masz takiego trybu-gotuj w trybie Multi-Pot, 120 stopni. Następnie przełączamy się na tryb Multipowar, 100 stopni, również na trzydzieści minut. Schłodzić gotową zapiekankę w misce, aż będzie ciepła, a dopiero potem odwrócić na talerz.

na dnie tworzy się trochę wody, to normalne, nie ma w tym nic złego. Wystarczy spuścić tę wodę i obrócić zapiekankę na talerz o odpowiednim rozmiarze.

nadal możesz dodać warstwę pomidorów, po prostu ich nie miałem.

zapiekanka na zimno jest również bardzo smaczna.

smacznego!

do gotowania użyto powolnej kuchenki Polaris PMC 0517AD o mocy 860 W.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól jodowana - 0   kcal/100g

Podobne przepisy