skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny chrust? Przygotuj produkty do gotowania chrustu. Mąka może zająć trochę więcej, wszystko zależy od wielkości jajek, które weźmiesz, i od samej mąki - od jej jakości, wilgotności powietrza itp. Przybliżona jest również ilość oleju roślinnego. Szkło będzie potrzebne do małej patelni. Smażyłem w dużym kotle, Zajęło mi dużo więcej oleju.
Krok 2:
Weź miskę, rozbij do niej jajka. Lekko ubij je widelcem. W tym celu nie trzeba brać miksera ani trzepaczki - naszym celem jest tylko wymieszanie białek i żółtek. Podczas mieszania dodaj sól.
Krok 3:
Wlej łyżkę zimnej wódki. Wymieszać. Do czego służy alkohol w tym przepisie? To dzięki wódce ciasto podczas smażenia nabiera wielu bąbelków i staje się chrupiące. Nie bój się, cały alkohol zniknie z wysokiej temperatury, więc możesz bezpiecznie podawać chrust dzieciom.
Krok 4:
Zacznij dodawać mąkę partiami, mieszając ciasto widelcem. Gdy ciasto będzie wystarczająco gęste, zacznij ugniatać rękami. Niektórzy robią ciasto w mikserze, ale uwierz mi, ugniatanie go rękami jest znacznie łatwiejsze i szybsze. To bardzo łatwe.
Krok 5:
Posyp deskę mąką, połóż na niej ciasto. Zagnieść gładkie ciasto, do tego trzeba jeszcze dodać trochę mąki. Powinien stać się elastyczny i jednolity. Dobrze zagniecione ciasto praktycznie nie klei się. Ze względu na fakt, że w tym teście nie ma wody, ugniatanie jest szybkie.
Krok 6:
Przykryj gotowe ciasto miską i odstaw na 10-15 minut. W tym czasie gluten dobrze się w nim rozwinie, dzięki czemu ciasto stanie się bardzo elastyczne i dobrze się rozwałkuje. Nie daj się zastraszyć, że test jest mały. Z tej ilości otrzymasz dużą miskę chrustu.
Krok 7:
Odetnij połowę ciasta, pamiętaj, aby przykryć pozostały kawałek czymś, aby nie wyschł. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę. Powinien być bardzo cienki, dosłownie o grubości milimetra, widzisz, mam wzór na dywanie? Im cieńsze ciasto, tym smaczniejszy i chrupiący będzie chrust.
Krok 8:
Pokrój ciasto na paski o grubości około 2 cm. Następnie pokrój paski w poprzek, aby uzyskać prostokątne półfabrykaty . Na środku każdego przedmiotu wykonaj cięcie. Nie wyrzucaj odpadów uzyskanych podczas krojenia, wszystkie można dowolnie ciąć i smażyć.
Krok 9:
Uformuj chrust. Aby to zrobić, weź obrabiany przedmiot i przekręć go przez wycięty otwór. Film wyraźnie pokazuje, jak to zrobić. (Tak robią Klasyczne radzieckie Chrusty. Ale możesz go pokroić w całkowicie arbitralny sposób. Nie jest to zabronione ani krytyczne) natychmiast usuń wszystkie półfabrykaty, aby były gotowe do smażenia, będzie to wygodniejsze i szybsze.
Krok 10:
Weź naczynie przyjazne dla głębokiego smażenia. Specjalnie biorę wysoki kocioł. Może nie jest do końca piękny, ale najlepiej się w nim smaży. Olej nie rozpryskuje się i bardzo dobrze się nagrzewa. Wlej olej. Powinno być dużo, co najmniej 5 cm rozgrzej olej na średnim ogniu. Jak sprawdzić, czy olej jest wystarczająco rozgrzany? Zanurz w nim drewniany patyczek, jeśli olej jest wystarczająco rozgrzany, wokół niego natychmiast zaczną tworzyć się bąbelki.
Krok 11:
Zanurz półfabrykaty w oleju. Pamiętaj, że chrust podczas smażenia bardzo się powiększa, nie wkładaj dużo.
Krok 12:
Usmaż chrust, obracając go widelcem, ze wszystkich stron na złoty kolor. Spraw, aby ogień był średni, na silnym oleju zacznie się palić, a na małym cieście nie będzie smażony.
Krok 13:
Gdy chrust stanie się cały piękny złoty kolor, wyjmij go łyżką cedzakową. Przygotuj wcześniej talerz z papierowymi serwetkami. Połóż na nich chrust, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Gotowy chrust grubo posyp cukrem pudrem. W ten sam sposób usmaż cały chrust z pierwszej partii, a następnie zrób drugą. Rozwałkowałem i pokroiłem chrust podczas smażenia.
szczerze mówiąc, pierwszy raz w życiu usmażyłem chrust. I udało mi się to doskonale! Bałem się, że zabrudzę całą kuchnię, ale nawet pieca nie musiałem myć)
sam chrust okazał się niesamowity-cienki, chrupiący, nie mdły. Naprawdę dużo wychodzi z tak małego Koloboka. Wspaniały przepis!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g