chrust klasyczny

pyszne, apetyczne, proste, z sekretnym składnikiem! Ten klasyczny chrust jest dobry, ponieważ po nim nie będziesz musiał myć nie całej kuchni, ale nawet pieca! Aby to zrobić, potrzebujesz kotła, ale warto, uwierz mi. A dodanie wódki do ciasta wypełnia je bąbelkami i sprawia, że jest chrupiące.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 51 % 37 g
węglowodany 40 % 29 g
470 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny chrust? Przygotuj produkty do gotowania chrustu. Mąka może zająć trochę więcej, wszystko zależy od wielkości jajek, które weźmiesz, i od samej mąki - od jej jakości, wilgotności powietrza itp. Przybliżona jest również ilość oleju roślinnego. Szkło będzie potrzebne do małej patelni. Smażyłem w dużym kotle, Zajęło mi dużo więcej oleju.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę, rozbij do niej jajka. Lekko ubij je widelcem. W tym celu nie trzeba brać miksera ani trzepaczki - naszym celem jest tylko wymieszanie białek i żółtek. Podczas mieszania dodaj sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej łyżkę zimnej wódki. Wymieszać. Do czego służy alkohol w tym przepisie? To dzięki wódce ciasto podczas smażenia nabiera wielu bąbelków i staje się chrupiące. Nie bój się, cały alkohol zniknie z wysokiej temperatury, więc możesz bezpiecznie podawać chrust dzieciom.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zacznij dodawać mąkę partiami, mieszając ciasto widelcem. Gdy ciasto będzie wystarczająco gęste, zacznij ugniatać rękami. Niektórzy robią ciasto w mikserze, ale uwierz mi, ugniatanie go rękami jest znacznie łatwiejsze i szybsze. To bardzo łatwe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp deskę mąką, połóż na niej ciasto. Zagnieść gładkie ciasto, do tego trzeba jeszcze dodać trochę mąki. Powinien stać się elastyczny i jednolity. Dobrze zagniecione ciasto praktycznie nie klei się. Ze względu na fakt, że w tym teście nie ma wody, ugniatanie jest szybkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj gotowe ciasto miską i odstaw na 10-15 minut. W tym czasie gluten dobrze się w nim rozwinie, dzięki czemu ciasto stanie się bardzo elastyczne i dobrze się rozwałkuje. Nie daj się zastraszyć, że test jest mały. Z tej ilości otrzymasz dużą miskę chrustu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odetnij połowę ciasta, pamiętaj, aby przykryć pozostały kawałek czymś, aby nie wyschł. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę. Powinien być bardzo cienki, dosłownie o grubości milimetra, widzisz, mam wzór na dywanie? Im cieńsze ciasto, tym smaczniejszy i chrupiący będzie chrust.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ciasto na paski o grubości około 2 cm. Następnie pokrój paski w poprzek, aby uzyskać prostokątne półfabrykaty . Na środku każdego przedmiotu wykonaj cięcie. Nie wyrzucaj odpadów uzyskanych podczas krojenia, wszystkie można dowolnie ciąć i smażyć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj chrust. Aby to zrobić, weź obrabiany przedmiot i przekręć go przez wycięty otwór. Film wyraźnie pokazuje, jak to zrobić. (Tak robią Klasyczne radzieckie Chrusty. Ale możesz go pokroić w całkowicie arbitralny sposób. Nie jest to zabronione ani krytyczne) natychmiast usuń wszystkie półfabrykaty, aby były gotowe do smażenia, będzie to wygodniejsze i szybsze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź naczynie przyjazne dla głębokiego smażenia. Specjalnie biorę wysoki kocioł. Może nie jest do końca piękny, ale najlepiej się w nim smaży. Olej nie rozpryskuje się i bardzo dobrze się nagrzewa. Wlej olej. Powinno być dużo, co najmniej 5 cm rozgrzej olej na średnim ogniu. Jak sprawdzić, czy olej jest wystarczająco rozgrzany? Zanurz w nim drewniany patyczek, jeśli olej jest wystarczająco rozgrzany, wokół niego natychmiast zaczną tworzyć się bąbelki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zanurz półfabrykaty w oleju. Pamiętaj, że chrust podczas smażenia bardzo się powiększa, nie wkładaj dużo.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usmaż chrust, obracając go widelcem, ze wszystkich stron na złoty kolor. Spraw, aby ogień był średni, na silnym oleju zacznie się palić, a na małym cieście nie będzie smażony.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy chrust stanie się cały piękny złoty kolor, wyjmij go łyżką cedzakową. Przygotuj wcześniej talerz z papierowymi serwetkami. Połóż na nich chrust, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Gotowy chrust grubo posyp cukrem pudrem. W ten sam sposób usmaż cały chrust z pierwszej partii, a następnie zrób drugą. Rozwałkowałem i pokroiłem chrust podczas smażenia.

szczerze mówiąc, pierwszy raz w życiu usmażyłem chrust. I udało mi się to doskonale! Bałem się, że zabrudzę całą kuchnię, ale nawet pieca nie musiałem myć)

sam chrust okazał się niesamowity-cienki, chrupiący, nie mdły. Naprawdę dużo wychodzi z tak małego Koloboka. Wspaniały przepis!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy