skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.Do przygotowania twarogu z żelatyną i owocami potrzebujemy: twarogu (5-9% tłuszczu), skondensowanego mleka, żelatyny, mleka, waniliny i dowolnych owoców do smaku (mam brzoskwinię, czereśnie i truskawki).
Krok 2:
Umyj brzoskwinię, czereśnie i truskawki, osusz. Pokrój brzoskwinię na małe kawałki. Pokrój czereśnie na pół i usuń nasiona. Możesz pokroić każdą połowę na dwie kolejne części. Pokrój truskawki na ćwiartki.
Krok 3:
Jeśli żelatyna jest sproszkowana, zalej ją mlekiem i pozostaw do spęcznienia na 20 minut. Użyłem żelatyny w arkuszach, więc namoczyłem ją w wodzie.
Krok 4:
Wlej mleko do rondla, dodaj mleko skondensowane i wanilinę i mieszaj, aż będzie gładkie. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu przy ciągłym mieszaniu, ale nie gotować. Usuń z ognia.
Krok 5:
Ściśnij żelatynę w Arkuszach i dodaj do gorącego mleka, mieszaj, aż będzie gładka. Jeśli używasz sproszkowanej żelatyny, włóż ją do rondla, podgrzej na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj mleko skondensowane i wanilinę i wymieszaj.
Krok 6:
Połącz twaróg z masą żelatynowo-waniliową i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładki. Lepiej to zrobić mikserem. Wtedy masa okaże się bardziej jednorodna.
Krok 7:
Dodaj pokrojone owoce do masy twarogowej.
Krok 8:
Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką.
Krok 9:
Włóż masę twarogową do silikonowych foremek i wstaw do lodówki na 2-4 godziny, aż całkowicie stwardnieje. Możesz ułożyć wszystko w jednej dużej formie. Lub rozłóż na miseczkach.
Krok 10:
Wyjmij gotowy deser z formy i pokrój na porcje. Smacznego!
połączenie twarogu, owoców i żelatyny jest jednym z moich ulubionych deserów. Wielokrotnie przygotowywałam takie potrawy jak: ciasto twarogowo-jogurtowe, deser twarogowy z żelatyną i owocami, suflet twarogowy z żelatyną itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g