twaróg z żelatyną i owocami

twaróg, owoce i żelatyna to klasyczne połączenie deserów. Łatwy deser bez pieczenia oparty na Twoich ulubionych owocach to świetne śniadanie dla całej rodziny. W letnie upały, kiedy nie chcesz niczego piec w piekarniku, taki deser bez pieczenia będzie prawdziwym zbawieniem. To ciasto-deser, który zrobiłem na urodziny mojego męża. Jest to bardzo wygodne, ponieważ można go przygotować z wyprzedzeniem - 1-2 dni przed świętem. A jeśli gotujesz w silikonowej formie, otrzymasz prawdziwe piękno. Jeśli chcesz, możesz ułożyć deser na biszkopcie i uzyskać pełne ciasto.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 11 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 32 % 8 g
122 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.Do przygotowania twarogu z żelatyną i owocami potrzebujemy: twarogu (5-9% tłuszczu), skondensowanego mleka, żelatyny, mleka, waniliny i dowolnych owoców do smaku (mam brzoskwinię, czereśnie i truskawki).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj brzoskwinię, czereśnie i truskawki, osusz. Pokrój brzoskwinię na małe kawałki. Pokrój czereśnie na pół i usuń nasiona. Możesz pokroić każdą połowę na dwie kolejne części. Pokrój truskawki na ćwiartki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli żelatyna jest sproszkowana, zalej ją mlekiem i pozostaw do spęcznienia na 20 minut. Użyłem żelatyny w arkuszach, więc namoczyłem ją w wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko do rondla, dodaj mleko skondensowane i wanilinę i mieszaj, aż będzie gładkie. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu przy ciągłym mieszaniu, ale nie gotować. Usuń z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ściśnij żelatynę w Arkuszach i dodaj do gorącego mleka, mieszaj, aż będzie gładka. Jeśli używasz sproszkowanej żelatyny, włóż ją do rondla, podgrzej na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj mleko skondensowane i wanilinę i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz twaróg z masą żelatynowo-waniliową i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładki. Lepiej to zrobić mikserem. Wtedy masa okaże się bardziej jednorodna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pokrojone owoce do masy twarogowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż masę twarogową do silikonowych foremek i wstaw do lodówki na 2-4 godziny, aż całkowicie stwardnieje. Możesz ułożyć wszystko w jednej dużej formie. Lub rozłóż na miseczkach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowy deser z formy i pokrój na porcje. Smacznego!

połączenie twarogu, owoców i żelatyny jest jednym z moich ulubionych deserów. Wielokrotnie przygotowywałam takie potrawy jak: ciasto twarogowo-jogurtowe, deser twarogowy z żelatyną i owocami, suflet twarogowy z żelatyną itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy