sernik bez pieczenia z twarogiem, ciasteczkami i żelatyną

lekki, piękny, rozpływa się w ustach, niezrównanie pyszny! Sernik bez pieczenia z twarogiem, ciasteczkami i żelatyną nie musi być pieczony. Nie przygotowuje się szybko, ale wynik jest tego wart. Możesz również dodatkowo ozdobić ciasto plasterkami owoców: pomarańczy, kiwi, truskawek, malin lub polać je lukrem.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 36 % 16 g
węglowodany 48 % 21 g
261 kcal
IG: 10 / 57 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sernik bez pieczenia z twarogiem? Najpierw zrób podstawę. Wybierz dla niej najprostsze ciasteczka według własnego gustu. Wziąłem ghee o smaku mleka. Zmiel go na okruchy w blenderze lub wałkiem do ciasta, umieszczając w torbie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wsyp okruchy do miski, dodaj roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż okruchy w okrągłym naczyniu do pieczenia w formie ciasta. Dobrze ją Zaakceptuj. Jeśli forma nie jest dzielona jak moja, przykryj ją folią spożywczą, aby wygodniej było wyjąć gotowy sernik. Wyślij ciasto do zamrażarki na 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wstępnie namocz żelatynę w 100 ml zimnej wody (około 0,5 szklanki) przez 30 minut. Podczas gdy ciasto będzie nalegać, puchnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przypadku musu wymieszaj twaróg, śmietanę i cukier w głębokiej misce. Ubij je blenderem zanurzeniowym w masę powietrza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    2/3 spuchniętej żelatyny rozpuścić w 120 ml gorącej wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej masę żelatynową do twarogu, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij zamrożone ciasto z zamrażarki. Wlej na niego mus twarogowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj sernik folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1,5 godziny, aby zestalił się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sok do nalewania weź bogaty kolor: wiśniowy, pomarańczowy, granatowy. Miałem jabłko, niezbyt jasne, więc dodałem do niego wyciszony dżem truskawkowy bez jagód. Podgrzej sok, aby był gorący i rozcieńczyć w nim pozostałą żelatynę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej sok na zamrożony mus, wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij sernik z formy, najpierw oddzielając go od boków nożem. Udekoruj górę według własnego uznania.

musisz przechowywać ciasto w lodówce, chociaż na pewno nie pozostanie tam przez długi czas, ponieważ jest bardzo smaczne. Popijaj dowolnym wybranym napojem. Jeśli poświęcisz czas na zamrożenie, całkowity czas gotowania nie będzie tak długi. Smacznego dla Ciebie i Twojej rodziny!

zamiast cukru można użyć słodzika.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy