galaretka owocowa z żelatyny domowej roboty

lekki, dietetyczny, pyszny deser, który rozpływa się w ustach! Domowa galaretka owocowa z żelatyny to prosty przepis na najdelikatniejszy niskokaloryczny deser dla wszystkich odchudzających się. Nie zawiera cukru i jest wytwarzany z sezonowych owoców lub jagód. Zimą mrożone są idealne na galaretkę.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 10 g
46 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowej roboty galaretkę owocową z żelatyny? Przygotuj jedzenie. Umyj i osusz truskawki i maliny. Ogólnie rzecz biorąc, odpowiednie są dowolne owoce i jagody, wybierz je sezonowo lub użyj mrożonych. Mam sok pomarańczowy, ale możesz wziąć jabłko lub inny naturalny sok, jak chcesz, możesz nawet zmieszać. Piękniejszy deser będzie wyglądał z przezroczystym sokiem. Jeśli jesteś na diecie, wybierz sok, który nie zawiera cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sproszkowaną żelatynę do rondla. Mam najbardziej zwyczajny, Nie szybki. Jeśli używasz żelatyny nie instant, przed użyciem przeczytaj instrukcję. Jeśli masz arkusz, pracuj z nim również zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej żelatynę zimnym sokiem, pozostaw na 15-20 minut na pęcznienie. Następnie umieść garnek na małym ogniu i podgrzej zawartość do temperatury 70-80 stopni. Pamiętaj, aby wymieszać sok z żelatyną, powinien całkowicie się rozpuścić. W żadnym wypadku nie należy doprowadzać żelatyny do wrzenia! W temperaturze 100 stopni żelatyna straci swoje właściwości żelujące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż truskawki i maliny do przygotowanych misek, wypełniając Pojemnik nieco ponad połową. Możesz pokroić duże jagody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wypełnij jagody mieszanką pomarańczowo-żelatynową. Umieść miski w lodówce, aż całkowicie stwardnieją. Zwykle zajmuje to około dwóch godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Galaretka jest bardzo aromatyczna i niesamowicie smaczna! Deser przed podaniem można udekorować bitą śmietaną z cukrem pudrem. Smacznego!

aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.

ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g

Podobne przepisy