skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowej roboty galaretkę owocową z żelatyny? Przygotuj jedzenie. Umyj i osusz truskawki i maliny. Ogólnie rzecz biorąc, odpowiednie są dowolne owoce i jagody, wybierz je sezonowo lub użyj mrożonych. Mam sok pomarańczowy, ale możesz wziąć jabłko lub inny naturalny sok, jak chcesz, możesz nawet zmieszać. Piękniejszy deser będzie wyglądał z przezroczystym sokiem. Jeśli jesteś na diecie, wybierz sok, który nie zawiera cukru.
Krok 2:
Wlej sproszkowaną żelatynę do rondla. Mam najbardziej zwyczajny, Nie szybki. Jeśli używasz żelatyny nie instant, przed użyciem przeczytaj instrukcję. Jeśli masz arkusz, pracuj z nim również zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3:
Zalej żelatynę zimnym sokiem, pozostaw na 15-20 minut na pęcznienie. Następnie umieść garnek na małym ogniu i podgrzej zawartość do temperatury 70-80 stopni. Pamiętaj, aby wymieszać sok z żelatyną, powinien całkowicie się rozpuścić. W żadnym wypadku nie należy doprowadzać żelatyny do wrzenia! W temperaturze 100 stopni żelatyna straci swoje właściwości żelujące.
Krok 4:
Włóż truskawki i maliny do przygotowanych misek, wypełniając Pojemnik nieco ponad połową. Możesz pokroić duże jagody.
Krok 5:
Wypełnij jagody mieszanką pomarańczowo-żelatynową. Umieść miski w lodówce, aż całkowicie stwardnieją. Zwykle zajmuje to około dwóch godzin.
Krok 6:
Galaretka jest bardzo aromatyczna i niesamowicie smaczna! Deser przed podaniem można udekorować bitą śmietaną z cukrem pudrem. Smacznego!
aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.
ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g