deser twarogowy z żelatyną i owocami

ciasto można zastąpić lekkim i zdrowym deserem. Lepiej jest wziąć twaróg grubszy, nie grudkowaty, aby masa była jak najbardziej jednorodna. Twaróg i żelatyna są bardzo potrzebne do wzmocnienia kości. W tak smacznym połączeniu przy minimalnej ilości cukru ten deser jest prawdziwym darem niebios.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 47 % 15 g
154 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę zalać wodą i pozostawić na 20 minut. Następnie rozpuść żelatynę, mieszając, na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój brzoskwinie w puszkach na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz twaróg ze skondensowanym mlekiem i ubij blenderem, aż uzyskasz gładką, kremową masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej rozpuszczoną żelatynę do twarogu i ubij masę mikserem, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokrojone brzoskwinie do masy twarogowej i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż powstałą masę do silikonowych foremek i wstaw do lodówki, aż całkowicie stwardnieje. Możesz również rozłożyć masę na miski.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy