ciasto Letnie z owocami jagodowymi żelatyną

arcydzieło śmietany i jagód-miłość od pierwszego kęsa! Ciasto jagodowe okazuje się niezwykle lekkie, delikatne i smaczne. Doskonale łączy słodką galaretkę z kwaśną śmietaną i przyjemną kwaskowatość owocowo-jagodową. Ponadto deser wygląda bardzo elegancko i może ozdobić każdy świąteczny stół!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 56 % 19 g
188 kcal
IG: 21 / 5 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj i odmierz wszystkie składniki określone w przepisie. Dokładnie umyj owoce i świeże jagody. Osusz je ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej żelatynę Instant do szklanki. Napełnij go zimną wodą. Pozostaw na 20 minut na pęcznienie. Jeśli używasz żelatyny nie instant, przed użyciem przeczytaj instrukcję.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź gotowe ciasto biszkoptowe(możesz je kupić lub upiec z wyprzedzeniem). Użyj pierścienia do gotowania, aby wyciąć z niego okrąg o wymaganej średnicy. Rozmiar koła zależy od używanego kształtu. Do tego ciasta użycie ciast nie jest konieczne, ale moim zdaniem będzie z nim smaczniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kawałki biszkoptu połamać lub pokroić na małe kawałki. Przełóż na talerz i odłóż na bok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój brzoskwinię na pół. Wyjmij i wyrzuć kość. Pokrój go w te same cienkie kliny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Śliwki również przekroić na pół. Usuń pestki. Pokrój w średniej wielkości kliny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nożem cienko odetnij skórkę z kiwi. Przeciąć na pół. Pokrój każdą połówkę na małe plasterki. Przenieś pokrojone owoce do pojemnika i na razie odstaw na bok.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W pojemniku połącz śmietanę z cukrem lub substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Ubij mikserem, aż będzie puszysty. Aby kryształy cukru całkowicie się rozpuściły, pozostaw ubitą masę na 5 minut. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Ale z tłustym produktem będzie smaczniejszy. Śmietanę można zastąpić ciężką śmietaną (35%).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś spuchniętą żelatynę na patelnię. Podgrzej (do około 70 do 80 stopni) na małym ogniu, aż się rozpuści. Pamiętaj, aby mieszać. Ważne jest, aby nie dopuścić do wrzenia żelatyny, w przeciwnym razie straci swoje właściwości żelujące.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zacznij ubijać mieszankę śmietany mikserem. Bez zatrzymywania procesu ubijania wlej do niego gorącą stopioną żelatynę. Do ubijania lepiej jest użyć głębokiego, dużego pojemnika, aby uniknąć rozpryskiwanie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj plastry owoców i jagody do śmietany. Z jagód wziąłem mieszankę malin i jagód. Ale możesz łączyć różne jagody według własnego uznania. Świeże owoce można zastąpić mrożonymi. Należy je wcześniej rozmrozić. Płyn powstały podczas rozmrażania należy spuścić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Delikatnie wymieszaj masę łyżką, aby jagody i owoce były równomiernie rozłożone w śmietanie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Jakiego pojemnika na ciasto mogę użyć? Wybierz okrągły, głęboki kształt. Możesz użyć dzielonej formy. Aby zapobiec wylewaniu się z niego kwaśnej śmietany, należy przykryć folią spożywczą nie tylko wewnątrz, ale także szczelnie owinąć ją na zewnątrz. Możesz również użyć emaliowanej miski, silikonowej, plastikowej formy lub ułożyć deser w porcjach. Wlej 1/3 mieszanki śmietany i jagód do formy. Ułóż plastry biszkoptu na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Napełnij je kwaśną śmietaną z dodanymi jagodami i owocami. Ponownie ułóż pokrojony biszkopt. Napełnij go równomiernie pozostałą śmietaną.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż okrągłe ciasto biszkoptowe na wierzchu. Lekko ubij w farszu. Wstaw do lodówki na 4 godziny (lub jeszcze lepiej na noc), aż do całkowitego zestalenia. Teraz szybko, ale ostrożnie odwróć go na płaski talerz. Usuń folię spożywczą. Jeśli robisz ciasto w emaliowanym naczyniu, zanurz je na 10 sekund w gorącej wodzie. Wierzch galaretki topi się, a ciasto łatwo i bez problemu wypadnie z formy na talerz. Przed podaniem pokrój deser na porcje.

nasza rodzina bardzo lubi desery ze śmietaną. Dlatego okresowo rozpieszczam moich bliskich różnymi pysznościami na bazie kwaśnej śmietany. Tym razem chciałem ugotować tak jasne wielokolorowe ciasto z ostatnimi jagodami i owocami w tym sezonie. Nadzienie można wybrać według własnego gustu. Odpowiednie są porzeczki, truskawki, wiśnie bez pestek, gruszki, jabłka, banany, pomarańcze, mandarynki, cytryna, morele. Im większa różnorodność, tym smaczniejszy i ciekawszy będzie deser. Jeśli chcesz, aby ten deser był lżejszy, zamiast tłustej śmietany lub śmietany weź jogurt naturalny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal / 100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Borówka - 36   kcal/100g
  • Ciastka biszkoptowe - 258   kcal/100g

Podobne przepisy