skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Żelatynę w proszku wkładamy miskę lub metalowy kubek, napełniamy zimną przegotowaną wodą i pozostawiamy na pół godziny na pęcznienie. Żelatyna jest arkuszowa, granulowana i w postaci proszku. A dla każdego rodzaju żelatyny wymagany jest inny czas przygotowania i przygotowania z niej potraw, dlatego w zależności od wybranego rodzaju żelatyny postępujemy zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.
Krok 2:
Po określonym czasie podpalamy miskę żelatyny. Na małym ogniu, przy ciągłym mieszaniu, pozwól żelatynie zakwitnąć, mieszanina powinna stać się jednorodna, bez kryształów żelatyny w cieczy. Ale nie pozwól, aby mieszanina się zagotowała, aby żelatyna nie straciła swoich właściwości żelujących.
Krok 3:
Wlej mleko do innej metalowej miski (możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu do woli i smaku), podpal, wlej cukier, zagotuj, ciągle mieszając. Wyłącz ogień, wlej mieszaninę galaretki, dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Pozwól mieszaninie trochę ostygnąć, dodaj szczyptę waniliny, aby poprawić smak deseru.
Krok 5:
Wlej go do foremek lub misek, aby zrobić galaretkę. Schłodzić mieszaninę mleka i galaretki w temperaturze pokojowej i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby zestalić galaretkę.
Krok 6:
Galaretka jest gotowa. Podajemy go do stołu w miseczkach lub wkładamy do spodków, zanurzając formy w gorącej wodzie na kilka minut. Udekoruj galaretkę świeżymi jagodami lub polej syropem kawowym. Smacznego!
istnieje ogromna liczba przepisów na galaretki. Można to zrobić z mlekiem, śmietaną, twarogiem, śmietaną, puree jagodowym, nadzieniami owocowymi i sokiem, czekoladą, kawą kakaową, cynamonem i innymi pysznymi dodatkami. Każdy może wybrać przepis według własnych upodobań. Jednym z najprostszych i najszybszych, a także smacznych i zdrowych przysmaków jest zwykła galaretka mleczna, którą można łatwo i szybko przygotować w domu, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g