Domowa galaretka mleczna z żelatyną

Łatwy i zdrowy deser dla całej rodziny! Co jest lepszego niż delikatna, zimna, umiarkowanie słodka mleczna galaretka w letnie upalne dni?! Taki przysmak, w przeciwieństwie do lodów, można bezpiecznie podawać dzieciom bez obawy, że mogą się z niego przeziębić, ponadto galaretka jest bardzo przydatna w składzie
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 16 % 3 g
węglowodany 58 % 11 g
90 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Żelatynę w proszku wkładamy miskę lub metalowy kubek, napełniamy zimną przegotowaną wodą i pozostawiamy na pół godziny na pęcznienie. Żelatyna jest arkuszowa, granulowana i w postaci proszku. A dla każdego rodzaju żelatyny wymagany jest inny czas przygotowania i przygotowania z niej potraw, dlatego w zależności od wybranego rodzaju żelatyny postępujemy zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po określonym czasie podpalamy miskę żelatyny. Na małym ogniu, przy ciągłym mieszaniu, pozwól żelatynie zakwitnąć, mieszanina powinna stać się jednorodna, bez kryształów żelatyny w cieczy. Ale nie pozwól, aby mieszanina się zagotowała, aby żelatyna nie straciła swoich właściwości żelujących.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko do innej metalowej miski (możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu do woli i smaku), podpal, wlej cukier, zagotuj, ciągle mieszając. Wyłącz ogień, wlej mieszaninę galaretki, dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozwól mieszaninie trochę ostygnąć, dodaj szczyptę waniliny, aby poprawić smak deseru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej go do foremek lub misek, aby zrobić galaretkę. Schłodzić mieszaninę mleka i galaretki w temperaturze pokojowej i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby zestalić galaretkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Galaretka jest gotowa. Podajemy go do stołu w miseczkach lub wkładamy do spodków, zanurzając formy w gorącej wodzie na kilka minut. Udekoruj galaretkę świeżymi jagodami lub polej syropem kawowym. Smacznego!

istnieje ogromna liczba przepisów na galaretki. Można to zrobić z mlekiem, śmietaną, twarogiem, śmietaną, puree jagodowym, nadzieniami owocowymi i sokiem, czekoladą, kawą kakaową, cynamonem i innymi pysznymi dodatkami. Każdy może wybrać przepis według własnych upodobań. Jednym z najprostszych i najszybszych, a także smacznych i zdrowych przysmaków jest zwykła galaretka mleczna, którą można łatwo i szybko przygotować w domu, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy