Jak zamrozić kotlety

szybko, łatwo, w pośpiechu, dla całej rodziny! Zamrażanie pasztecików jako półproduktów to świetny pomysł, który pozwoli zaoszczędzić dużo czasu w przyszłości. W tym przepisie dowiesz się, jak zamrażać całkowicie surowe kotlety i smażone półprodukty.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 61 % 30 g
węglowodany 12 % 6 g
351 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zamrażać kotlety? Przygotuj jedzenie. Możesz zamrozić kotlety wykonane z dowolnego rodzaju mięsa. Możesz zrobić własne mięso mielone lub użyć gotowego zakupionego. Przygotuj masę kotletową z mielonego mięsa zgodnie z odpowiednim przepisem. Zwykle dodaję posiekaną cebulę, bułkę namoczoną w mleku, sól i pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli planujesz przechowywać mrożone placki przez kilka miesięcy, Twoja zamrażarka powinna podawać temperaturę -18 stopni i niższą. Na początek uformuj placki. Czas zamrażania i gotowania zależy od wielkości i kształtu. Dlatego nie rób pasztecików zbyt dużych. Wlać bułkę tartą do płaskiego talerza, na którym wygodnie będzie panierować kotlety.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie ułóż placki ze wszystkich stron i ułóż je w odległości od siebie na desce do krojenia lub płaskim naczyniu pokrytym pergaminem, folią spożywczą lub torbą. Bułkę tartą można zastąpić mąką pszenną lub kukurydzianą. Bardziej lubię bułkę tartą. Kotlety z nimi są bardziej soczyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby kotlety nie pękały i nie wchłaniały zapachów, przykryj je torbą lub folią spożywczą. Umieść deskę pasztecików w zamrażarce na półce zamrażarki i włącz tryb zamrażania lub najniższą temperaturę. Wraz ze stopniowym spadkiem temperatury wewnątrz półfabrykatów może tworzyć się lód, co pogorszy ich smak po rozmrożeniu. Stawiam -23 stopnie. A po zamrożeniu kotletów ustawiam -18.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy robi się wiele pasztecików, używaj desek do zamrażania w połączeniu z pojemnikami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Można je umieścić na kilku poziomach i zaoszczędzić miejsce w zamrażarce. Po godzinie wyjmij puste miejsca i odwróć kotlety na drugą stronę. Po kolejnych 2 godzinach wyjmij kotlety i zapakuj je w torby lub pojemniki do przechowywania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby przygotować lekko smażone placki do zamrożenia, usmaż je na dużym ogniu z obu stron, usuń nadmiar tłuszczu, układając na ręcznikach papierowych i pamiętaj, aby całkowicie ostudzić. Zamrażaj lekko smażone i gotowe kotlety w podobny sposób jak surowe kotlety.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przyklej lub umieść notatkę w opakowaniu, która mówi, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.

sposób przygotowania kotletów zależy od tego, które kotlety zamroziłeś – surowe lub gotowe. Jeśli są z surowego mięsa mielonego lub lekko smażone, ugotuj je na patelni, w piekarniku lub w podwójnym bojlerze. Czas gotowania będzie nieco dłuższy niż w przypadku świeżych kotletów. Jeśli zamroziłeś gotowe kotlety, to oprócz opisanych metod gotowania można je rozmrozić w kuchence mikrofalowej. Pyszne jest również pieczenie takich kotletów w piekarniku lub duszenie w sosie.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy