skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zamrażać kotlety? Przygotuj jedzenie. Możesz zamrozić kotlety wykonane z dowolnego rodzaju mięsa. Możesz zrobić własne mięso mielone lub użyć gotowego zakupionego. Przygotuj masę kotletową z mielonego mięsa zgodnie z odpowiednim przepisem. Zwykle dodaję posiekaną cebulę, bułkę namoczoną w mleku, sól i pieprz.
Krok 2:
Jeśli planujesz przechowywać mrożone placki przez kilka miesięcy, Twoja zamrażarka powinna podawać temperaturę -18 stopni i niższą. Na początek uformuj placki. Czas zamrażania i gotowania zależy od wielkości i kształtu. Dlatego nie rób pasztecików zbyt dużych. Wlać bułkę tartą do płaskiego talerza, na którym wygodnie będzie panierować kotlety.
Krok 3:
Ostrożnie ułóż placki ze wszystkich stron i ułóż je w odległości od siebie na desce do krojenia lub płaskim naczyniu pokrytym pergaminem, folią spożywczą lub torbą. Bułkę tartą można zastąpić mąką pszenną lub kukurydzianą. Bardziej lubię bułkę tartą. Kotlety z nimi są bardziej soczyste.
Krok 4:
Aby kotlety nie pękały i nie wchłaniały zapachów, przykryj je torbą lub folią spożywczą. Umieść deskę pasztecików w zamrażarce na półce zamrażarki i włącz tryb zamrażania lub najniższą temperaturę. Wraz ze stopniowym spadkiem temperatury wewnątrz półfabrykatów może tworzyć się lód, co pogorszy ich smak po rozmrożeniu. Stawiam -23 stopnie. A po zamrożeniu kotletów ustawiam -18.
Krok 5:
Gdy robi się wiele pasztecików, używaj desek do zamrażania w połączeniu z pojemnikami.
Krok 6:
Można je umieścić na kilku poziomach i zaoszczędzić miejsce w zamrażarce. Po godzinie wyjmij puste miejsca i odwróć kotlety na drugą stronę. Po kolejnych 2 godzinach wyjmij kotlety i zapakuj je w torby lub pojemniki do przechowywania.
Krok 7:
Aby przygotować lekko smażone placki do zamrożenia, usmaż je na dużym ogniu z obu stron, usuń nadmiar tłuszczu, układając na ręcznikach papierowych i pamiętaj, aby całkowicie ostudzić. Zamrażaj lekko smażone i gotowe kotlety w podobny sposób jak surowe kotlety.
Krok 8:
Przyklej lub umieść notatkę w opakowaniu, która mówi, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.
sposób przygotowania kotletów zależy od tego, które kotlety zamroziłeś – surowe lub gotowe. Jeśli są z surowego mięsa mielonego lub lekko smażone, ugotuj je na patelni, w piekarniku lub w podwójnym bojlerze. Czas gotowania będzie nieco dłuższy niż w przypadku świeżych kotletów. Jeśli zamroziłeś gotowe kotlety, to oprócz opisanych metod gotowania można je rozmrozić w kuchence mikrofalowej. Pyszne jest również pieczenie takich kotletów w piekarniku lub duszenie w sosie.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g