domowe lody śmietankowo-skondensowane

będziesz dokładnie wiedział, z czego jest zrobiony! Te lody to uproszczona wersja ulubionego lodów wszystkich. Ale jest przygotowywany bez jajek, co znacznie przyspiesza proces. Zarówno początkująca gospodyni domowa, jak i dziecko poradzą sobie z tym przepisem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 52 % 26 g
węglowodany 40 % 20 g
333 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Weź tylko tłustą śmietanę. Będą musiały zostać ubite, a tylko śmietana jest ubijana o zawartości tłuszczu co najmniej 30%. Lepiej schłodzić śmietanę przed ubijaniem, aby lepiej się ubić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy ubijać śmietanę na małych obrotach miksera, a następnie przechodzimy na szybkie. Śmietana, jeśli jest tłusta i dobrze schłodzona, szybko się ubija. Ale nie przesadzaj, śmietana może zamienić się w masło przy zbyt długim ubijaniu. Gdy tylko zaczną tworzyć się wyraźne ślady miksera, zatrzymaj się .

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz dodaj mleko skondensowane. Do domowych lodów weź dobry, wysokiej jakości produkt bez substytutów tłuszczu mlecznego. Smak przyszłych lodów zależy od smaku skondensowanego mleka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie włącz mikser i wymieszaj śmietanę z lodami. Na tym etapie nie musisz przeszkadzać przez długi czas-pamiętaj o zamianie śmietany w masło. Po prostu wymieszaj, aż będzie gładka - i to wszystko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż nasze przyszłe lody do pojemnika z pokrywką i włóż do zamrażarki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie będziemy musieli wyjmować i mieszać kremową masę co 40 minut. Dzięki temu zapobiegniemy tworzeniu się kryształków lodu w lodach. Trzeba to zrobić 3-5 razy, jak długo wystarczy cierpliwości i czasu. Za każdym razem lody będą coraz gęstsze i twardsze. Pozostaw do ostatecznego zamrożenia na 6-8 godzin. Przed użyciem wyjmujemy pojemnik i odstawiamy na 5-10 minut, aby lody stały się miękkie. Smacznego!

lody okazały się prawie jak prawdziwy krem do smaku! Kremowy, bogaty, słodki. Jeśli nie jesteś fanem słodyczy, radzę zmniejszyć mleko skondensowane do 100, a nawet 80 gramów.
pod względem objętości wyszło około 350 ml lodów.
na pewno następnym razem dodam wanilinę, wtedy podobieństwo do pieczęci będzie jeszcze silniejsze.
ogólnie możesz pokazać swoją wyobraźnię i zrobić lody z różnymi dodatkami.
kakao lub rozpuszczona czekolada sprawi, że twoje lody będą czekoladowe. Weź tylko gorzki, w przeciwnym razie będzie bardzo słodki.
możesz również dodać kawałki owoców, świeże lub suche, orzechy, czekoladę w postaci okruchów, kawałki ciastek lub gofrów, cokolwiek dusza zapragnie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy