skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Weź tylko tłustą śmietanę. Będą musiały zostać ubite, a tylko śmietana jest ubijana o zawartości tłuszczu co najmniej 30%. Lepiej schłodzić śmietanę przed ubijaniem, aby lepiej się ubić.
Krok 2:
Zaczynamy ubijać śmietanę na małych obrotach miksera, a następnie przechodzimy na szybkie. Śmietana, jeśli jest tłusta i dobrze schłodzona, szybko się ubija. Ale nie przesadzaj, śmietana może zamienić się w masło przy zbyt długim ubijaniu. Gdy tylko zaczną tworzyć się wyraźne ślady miksera, zatrzymaj się .
Krok 3:
Teraz dodaj mleko skondensowane. Do domowych lodów weź dobry, wysokiej jakości produkt bez substytutów tłuszczu mlecznego. Smak przyszłych lodów zależy od smaku skondensowanego mleka.
Krok 4:
Ponownie włącz mikser i wymieszaj śmietanę z lodami. Na tym etapie nie musisz przeszkadzać przez długi czas-pamiętaj o zamianie śmietany w masło. Po prostu wymieszaj, aż będzie gładka - i to wszystko.
Krok 5:
Włóż nasze przyszłe lody do pojemnika z pokrywką i włóż do zamrażarki.
Krok 6:
Następnie będziemy musieli wyjmować i mieszać kremową masę co 40 minut. Dzięki temu zapobiegniemy tworzeniu się kryształków lodu w lodach. Trzeba to zrobić 3-5 razy, jak długo wystarczy cierpliwości i czasu. Za każdym razem lody będą coraz gęstsze i twardsze. Pozostaw do ostatecznego zamrożenia na 6-8 godzin. Przed użyciem wyjmujemy pojemnik i odstawiamy na 5-10 minut, aby lody stały się miękkie. Smacznego!
lody okazały się prawie jak prawdziwy krem do smaku! Kremowy, bogaty, słodki. Jeśli nie jesteś fanem słodyczy, radzę zmniejszyć mleko skondensowane do 100, a nawet 80 gramów.
pod względem objętości wyszło około 350 ml lodów.
na pewno następnym razem dodam wanilinę, wtedy podobieństwo do pieczęci będzie jeszcze silniejsze.
ogólnie możesz pokazać swoją wyobraźnię i zrobić lody z różnymi dodatkami.
kakao lub rozpuszczona czekolada sprawi, że twoje lody będą czekoladowe. Weź tylko gorzki, w przeciwnym razie będzie bardzo słodki.
możesz również dodać kawałki owoców, świeże lub suche, orzechy, czekoladę w postaci okruchów, kawałki ciastek lub gofrów, cokolwiek dusza zapragnie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g