skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prostą Wielkanoc? Przygotuj składniki. Zwróć szczególną uwagę na twaróg: powinien być świeży, najlepiej domowy. Zawartość tłuszczu jest lepsza niż 9%, ale twaróg nie powinien być mokry, wybierz tłusty suchy twaróg. Również z masłem i śmietaną-powinny być świeże. Orzechy włoskie i rodzynki można wymieniać i zmieniać ilości według własnych upodobań. Cukier można również zmieniać w zależności od preferencji, można natychmiast użyć cukru waniliowego.
Krok 2:
Przetrzyj twaróg przez sito lub przepuść przez maszynkę do mięsa, najlepiej dwa razy (lepiej nie używać blendera). Użyłem maszynki do mięsa i aby zebrać resztki twarogu w środku, pominąłem również orzechy włoskie. Możesz je również zmielić lub po prostu drobno posiekać nożem. Moja opcja jest łatwiejsza i szybsza.
Krok 3:
Rodzynki gotować na parze z wrzącą wodą, następnie spuścić wodę i opłukać rodzynki. W głębokiej misce wymieszaj twaróg, posiekane orzechy, rodzynki, śmietanę i masło (zmiękcz w temperaturze pokojowej, po wyjęciu z lodówki). Dodaj cukier i wanilinę, wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Masa powinna być gęsta i sucha. Mój twaróg, choć był 9%, nie był wystarczająco suchy, więc moja masa okazała się wilgotna. Nie odbiło się to na końcowym wyniku, ale lepiej utrzymałoby suchy kształt.
Krok 5:
Przygotuj pasochnicę. Jeśli jest składany, należy go złożyć. Przykryj formę czystą gazą lub bandażem. Włóż przygotowaną masę twarogową do środka, mocno ubijając. Złóż końce gazy do wewnątrz. Umieść formę Wielkanocną na spodku lub misce, aby zebrać do niej płyn. Ustaw ładunek na wierzchu na Wielkanoc (może to być mały kubek wody). Włóż formę Wielkanocną do lodówki na 8-12 godzin.
Krok 6:
Po określonym czasie ostrożnie odwróć Wielkanoc na talerz, Usuń gazę. Udekoruj Wielkanoc według uznania-orzechami, kandyzowanymi owocami, suszonymi owocami, posypką cukierniczą, cukierkami. Przechowuj go w lodówce przez kilka dni.
to prosta opcja przygotowania świątecznej Wielkanocy. Dobrej jakości twaróg, rodzynki i orzechy to podstawowe składniki do przygotowania prostego świątecznego deseru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g