Wielkanoc zwykły twaróg

najsmaczniejszy, na świątecznym stole, z pięknym wystrojem! Wielkanoc prosty twaróg ozdobi Twoje wakacje. Jest przygotowywany z prostych produktów, bardzo łatwo. Najważniejsze jest, aby zrobić to z wyprzedzeniem, aby mogła leżeć w lodówce przez jedną noc. Można go gotować z wypełniaczami i bez.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 48 % 19 g
węglowodany 20 % 8 g
249 kcal
IG: 11 / 56 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prostą Wielkanoc? Przygotuj składniki. Zwróć szczególną uwagę na twaróg: powinien być świeży, najlepiej domowy. Zawartość tłuszczu jest lepsza niż 9%, ale twaróg nie powinien być mokry, wybierz tłusty suchy twaróg. Również z masłem i śmietaną-powinny być świeże. Orzechy włoskie i rodzynki można wymieniać i zmieniać ilości według własnych upodobań. Cukier można również zmieniać w zależności od preferencji, można natychmiast użyć cukru waniliowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przetrzyj twaróg przez sito lub przepuść przez maszynkę do mięsa, najlepiej dwa razy (lepiej nie używać blendera). Użyłem maszynki do mięsa i aby zebrać resztki twarogu w środku, pominąłem również orzechy włoskie. Możesz je również zmielić lub po prostu drobno posiekać nożem. Moja opcja jest łatwiejsza i szybsza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rodzynki gotować na parze z wrzącą wodą, następnie spuścić wodę i opłukać rodzynki. W głębokiej misce wymieszaj twaróg, posiekane orzechy, rodzynki, śmietanę i masło (zmiękcz w temperaturze pokojowej, po wyjęciu z lodówki). Dodaj cukier i wanilinę, wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Masa powinna być gęsta i sucha. Mój twaróg, choć był 9%, nie był wystarczająco suchy, więc moja masa okazała się wilgotna. Nie odbiło się to na końcowym wyniku, ale lepiej utrzymałoby suchy kształt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj pasochnicę. Jeśli jest składany, należy go złożyć. Przykryj formę czystą gazą lub bandażem. Włóż przygotowaną masę twarogową do środka, mocno ubijając. Złóż końce gazy do wewnątrz. Umieść formę Wielkanocną na spodku lub misce, aby zebrać do niej płyn. Ustaw ładunek na wierzchu na Wielkanoc (może to być mały kubek wody). Włóż formę Wielkanocną do lodówki na 8-12 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po określonym czasie ostrożnie odwróć Wielkanoc na talerz, Usuń gazę. Udekoruj Wielkanoc według uznania-orzechami, kandyzowanymi owocami, suszonymi owocami, posypką cukierniczą, cukierkami. Przechowuj go w lodówce przez kilka dni.

to prosta opcja przygotowania świątecznej Wielkanocy. Dobrej jakości twaróg, rodzynki i orzechy to podstawowe składniki do przygotowania prostego świątecznego deseru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy