ciasto z ciasteczkami i kwaśną śmietaną bez pieczenia

budżet, szybki, pyszny, łatwy, ugotuje i dziecko! Ciasto z ciastek i kwaśnej śmietany bez pieczenia przygotujesz w maksymalnie 20 minut. I kolejne półtorej godziny powinien być namoczony, aby stał się soczysty, delikatny i miękki. To niesamowite w smaku ciasto, z którym poradzi sobie każdy początkujący!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 25 % 18 g
węglowodany 67 % 49 g
452 kcal
IG: 2 / 84 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić proste ciasto z ciasteczkami i kwaśną śmietaną bez pieczenia? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Potrzebujemy dwóch rodzajów ciasteczek-zwykłego kruchego, cukru lub herbatnika (który bardziej Ci się podoba), najlepiej w postaci kwadratów. I piernikowe ciasteczka, takie jak noworoczny imbir lub zwykłe pierniki imbirowe lub mleczne bez nadzienia. Ważne jest, aby ciasteczka były wykonane z ciasta z piernika, a już będą sklepowe lub domowe, zdecyduj sam.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz gęstą śmietanę o zawartości tłuszczu 20-25% z cukrem i wymieszaj. Około 3 łyżki. L Krem odłóż na bok do dekoracji ciasta. Możesz dodać trochę mniej cukru do swoich upodobań.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż piernikowe ciasteczka do miski blendera i posiekaj na drobne okruchy. Odłóż część okruchów na posypanie wierzchu i boków ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do masy śmietanowo-cukrowej wsyp pokruszone ciasteczka z piernika i wymieszaj. Powinna być wystarczająco lepka masa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłóż kwadratowe naczynie do pieczenia folią spożywczą. Połóż kruche ciasteczka na dnie w jednej warstwie. W zależności od średnicy kształtu ciasto okaże się małe i wysokie lub odwrotnie, bardziej płaskie, ale większe. Idealnie, 9 całych kwadratowych ciasteczek powinno zmieścić się w formie. Mój kształt jest nieco mniejszy, więc ciasteczka musiały zostać pocięte.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż masę piernika i kwaśnej śmietany równomiernie na wierzchu i spłaszcz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj kolejną warstwą kruchego ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj powierzchnię ciasta częścią pozostałej śmietany. Umieść ciasto na 1-1, 5 godziny w lodówce do namoczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie odwróć schłodzone ciasto na półmisek i zdejmij folię spożywczą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj wierzch i boki resztkami śmietany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp wierzch i boki ciasta pozostałymi kruszonkami z piernika. Możesz natychmiast pokroić ciasto na kawałki i podać. Smacznego!

śmietanę można zastąpić zimną śmietaną o zawartości tłuszczu 33%, ubitą w mocną, stabilną pianę (podczas obracania miski śmietana nie powinna z niej wypadać).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy