skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić proste ciasto z ciasteczkami i kwaśną śmietaną bez pieczenia? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Potrzebujemy dwóch rodzajów ciasteczek-zwykłego kruchego, cukru lub herbatnika (który bardziej Ci się podoba), najlepiej w postaci kwadratów. I piernikowe ciasteczka, takie jak noworoczny imbir lub zwykłe pierniki imbirowe lub mleczne bez nadzienia. Ważne jest, aby ciasteczka były wykonane z ciasta z piernika, a już będą sklepowe lub domowe, zdecyduj sam.
Krok 2:
Połącz gęstą śmietanę o zawartości tłuszczu 20-25% z cukrem i wymieszaj. Około 3 łyżki. L Krem odłóż na bok do dekoracji ciasta. Możesz dodać trochę mniej cukru do swoich upodobań.
Krok 3:
Włóż piernikowe ciasteczka do miski blendera i posiekaj na drobne okruchy. Odłóż część okruchów na posypanie wierzchu i boków ciasta.
Krok 4:
Do masy śmietanowo-cukrowej wsyp pokruszone ciasteczka z piernika i wymieszaj. Powinna być wystarczająco lepka masa.
Krok 5:
Wyłóż kwadratowe naczynie do pieczenia folią spożywczą. Połóż kruche ciasteczka na dnie w jednej warstwie. W zależności od średnicy kształtu ciasto okaże się małe i wysokie lub odwrotnie, bardziej płaskie, ale większe. Idealnie, 9 całych kwadratowych ciasteczek powinno zmieścić się w formie. Mój kształt jest nieco mniejszy, więc ciasteczka musiały zostać pocięte.
Krok 6:
Rozłóż masę piernika i kwaśnej śmietany równomiernie na wierzchu i spłaszcz.
Krok 7:
Przykryj kolejną warstwą kruchego ciasta.
Krok 8:
Posmaruj powierzchnię ciasta częścią pozostałej śmietany. Umieść ciasto na 1-1, 5 godziny w lodówce do namoczenia.
Krok 9:
Ostrożnie odwróć schłodzone ciasto na półmisek i zdejmij folię spożywczą.
Krok 10:
Posmaruj wierzch i boki resztkami śmietany.
Krok 11:
Posyp wierzch i boki ciasta pozostałymi kruszonkami z piernika. Możesz natychmiast pokroić ciasto na kawałki i podać. Smacznego!
śmietanę można zastąpić zimną śmietaną o zawartości tłuszczu 33%, ubitą w mocną, stabilną pianę (podczas obracania miski śmietana nie powinna z niej wypadać).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g