skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Weź ilość cukru według własnego gustu, w zależności od słodyczy truskawek cukier może potrzebować mniej lub więcej. Dla smaku możesz dodać cukier waniliowy, jeśli chcesz, ale nie jest to konieczne.
Krok 2:
Umyj truskawki, obierz i pokrój na dowolne kawałki.
Krok 3:
Rozłóż truskawki, cukier i 2 łyżki na patelni.l Woda. Wysyłamy do ognia i gotujemy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszamy, mieszanina powinna lekko zgęstnieć.
Krok 4:
Zmiel powstałą mieszaninę przez sito i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 5:
Dodaj jogurt, wszystko dokładnie wymieszaj. Rozłóż mieszaninę w pojemniku do zamrażania i wyślij do zamrażarki.
Krok 6:
Pierwsze 2 godziny co 20-30 minut wyjmujemy lody z zamrażarki i aktywnie mieszamy. Po dwóch godzinach pozostaw lody do całkowitego zestalenia.
Krok 7:
Gotowe lody wkładamy do misek i podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g