ciasto bez pieczenia z żelatyną i owocami

delikatne ciasto bez pieczenia z soczystymi owocami i żelatyną. Przygotowanie jest łatwe i proste. Takie ciasto przyjemnie odświeży delikatnym mlecznym smakiem i lekką kwaskowatością owocową. Pozostaje tylko trochę poczekać, aż ciasto wystarczająco ostygnie, a galaretka stwardnieje. Ciesz się chłodnym deserem!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 44 % 12 g
146 kcal
IG: 17 / 8 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto żelatynowe bez ciastek i bez pieczenia? Przygotuj niezbędne składniki. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Lepiej jest wziąć twaróg 5-9%. Możesz użyć dowolnego owocu z miękkim miąższem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli twaróg jest ziarnisty, należy go przepuścić przez blender lub przetrzeć przez sito, aby deser był bardziej delikatny. Wybrałem pierwszą opcję, łącząc twarożek, śmietanę i cukier w misce blendera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Doprowadź wszystko do uzyskania gładkiej, kremowej masy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Żelatynę zalać zimną przegotowaną wodą i pozostawić na 15 minut, aby się puchła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż masę Mleczną do odpowiedniego pojemnika, dodaj cukier waniliowy, wymieszaj (możesz to zrobić w kroku nr 2).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do zrobienia ciasta wziąłem okrągłą miskę z wysokimi bokami. Możesz użyć pojemnika o dowolnym kształcie. Przykryj folią spożywczą, aby po schłodzeniu deser łatwo oddzielił się od ścian. Umyj owoce, osusz. Wybierz formę krojenia owoców do woli, biorąc pod uwagę, że będą one również ozdobą deseru. Ułóż plastry owoców na dnie formy i wokół krawędzi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Żelatynę podgrzej w łaźni wodnej, aż całkowicie się rozpuści. Lub można to zrobić na kuchence na małym ogniu przy ciągłym mieszaniu, zapobiegając zagotowaniu żelatyny. Wlej roztwór żelatyny do masy mlecznej, dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie wlej powstałą masę do miski z owocami. Przykryj pojemnik folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby ciasto zamarzło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamknij pojemnik z schłodzonym ciastem talerzem i odwróć. Usuń folię spożywczą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

z podanej liczby składników powstał mały tort o dolnej średnicy 17 cm.

aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal / 100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy