skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto żelatynowe bez ciastek i bez pieczenia? Przygotuj niezbędne składniki. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Lepiej jest wziąć twaróg 5-9%. Możesz użyć dowolnego owocu z miękkim miąższem.
Krok 2:
Jeśli twaróg jest ziarnisty, należy go przepuścić przez blender lub przetrzeć przez sito, aby deser był bardziej delikatny. Wybrałem pierwszą opcję, łącząc twarożek, śmietanę i cukier w misce blendera.
Krok 3:
Doprowadź wszystko do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
Krok 4:
Żelatynę zalać zimną przegotowaną wodą i pozostawić na 15 minut, aby się puchła.
Krok 5:
Włóż masę Mleczną do odpowiedniego pojemnika, dodaj cukier waniliowy, wymieszaj (możesz to zrobić w kroku nr 2).
Krok 6:
Do zrobienia ciasta wziąłem okrągłą miskę z wysokimi bokami. Możesz użyć pojemnika o dowolnym kształcie. Przykryj folią spożywczą, aby po schłodzeniu deser łatwo oddzielił się od ścian. Umyj owoce, osusz. Wybierz formę krojenia owoców do woli, biorąc pod uwagę, że będą one również ozdobą deseru. Ułóż plastry owoców na dnie formy i wokół krawędzi.
Krok 7:
Żelatynę podgrzej w łaźni wodnej, aż całkowicie się rozpuści. Lub można to zrobić na kuchence na małym ogniu przy ciągłym mieszaniu, zapobiegając zagotowaniu żelatyny. Wlej roztwór żelatyny do masy mlecznej, dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Ostrożnie wlej powstałą masę do miski z owocami. Przykryj pojemnik folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby ciasto zamarzło.
Krok 9:
Zamknij pojemnik z schłodzonym ciastem talerzem i odwróć. Usuń folię spożywczą.
Krok 10:
Smacznego!
z podanej liczby składników powstał mały tort o dolnej średnicy 17 cm.
aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal / 100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g