skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Śmietankę mleczną lepiej kupić na rynku, powinny być bardzo tłuste (co najmniej 33%). Nie miałem okazji kupić domowej roboty śmietanki, więc kupiłem ją w sklepie, jej zawartość tłuszczu wynosiła 35%.
Krok 2:
Ciężka śmietana musi zostać schłodzona przed rozpoczęciem gotowania. Wlej śmietanę do pojemnika, w którym ją ubijasz. Lepiej jest wziąć pojemnik z wysokimi bokami, aby podczas ubijania spray nie wyleciał poza jego granice. Włóż pojemnik ze śmietaną do lodówki. Trzepaczki (klasyczne i do wyrabiania ciasta) również lepiej włożyć do lodówki, co przyspieszy proces ubijania. Włóż również wodę do lodówki, powinna być lodowata.
Krok 3:
Zacznij ubijać schłodzoną śmietanę z największą prędkością, używając klasycznej nasadki do ubijania. Gdy krem zacznie gęstnieć, stopniowo zmniejszaj prędkość obrotową. Śmietana powinna zacząć gromadzić się w grudki
Krok 4:
W zależności od jakości i zawartości tłuszczu śmietany po około 10-15 minutach od rozpoczęcia ubijania biały płyn zacznie się oddzielać od śmietany-to maślanka. Z wyglądu będzie przypominać serum. Zmień zwykłą trzepaczkę na spiralną dyszę do ciasta i kontynuuj ubijanie śmietany przez kolejne 5-10 minut.
Krok 5:
Za pomocą drewnianej szpatułki spróbuj zebrać wszystkie kremowe kawałki w jedną bryłę. W osobnym słoiku odcedź maślankę. Nie przydaje się do robienia masła, ale można go używać do robienia naleśników, chleba, pierogów i innych potraw.
Krok 6:
Wlej 100 ml do oleju. lodowatej wody i ubijaj przez 5 minut za pomocą nasadki do wyrabiania ciasta, odcedź i powtórz tę procedurę jeszcze 3 razy. Ta procedura pomaga usunąć pozostałą maślankę z oleju.
Krok 7:
Spuszczając wodę po raz ostatni, dokładnie zagnieść powstały olej drewnianą szpatułką. Powinien zbłądzić w jedną masę.
Krok 8:
Przykryj prostokątny pojemnik polietylenem i włóż do niego masło, ubij, spłaszcz i uformuj masło. Zamknij pojemnik pokrywką i włóż olej do zamrażarki na 1 godzinę.
z 500 ml. śmietany o zawartości tłuszczu 35% wyszło mi 215 gr. naturalnego masła i 285 ml. maślanki. Wydajność gotowego produktu może się różnić, ponieważ ilość powstałego masła i maślanki będzie Gwizdać na zawartość tłuszczu i jakość kremu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g