masło w domu

prawdziwe masło na śmietanie bez dodatków! Czego po prostu nie przeczytasz na opakowaniach masła sklepowego. Skład takiego produktu czasami zaskakuje! Na rynku jest ogromny wybór różnych producentów, ale nie trzeba mówić o jakości. Lepiej samemu zrobić naturalny olej.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
0 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Śmietankę mleczną lepiej kupić na rynku, powinny być bardzo tłuste (co najmniej 33%). Nie miałem okazji kupić domowej roboty śmietanki, więc kupiłem ją w sklepie, jej zawartość tłuszczu wynosiła 35%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciężka śmietana musi zostać schłodzona przed rozpoczęciem gotowania. Wlej śmietanę do pojemnika, w którym ją ubijasz. Lepiej jest wziąć pojemnik z wysokimi bokami, aby podczas ubijania spray nie wyleciał poza jego granice. Włóż pojemnik ze śmietaną do lodówki. Trzepaczki (klasyczne i do wyrabiania ciasta) również lepiej włożyć do lodówki, co przyspieszy proces ubijania. Włóż również wodę do lodówki, powinna być lodowata.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij ubijać schłodzoną śmietanę z największą prędkością, używając klasycznej nasadki do ubijania. Gdy krem zacznie gęstnieć, stopniowo zmniejszaj prędkość obrotową. Śmietana powinna zacząć gromadzić się w grudki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W zależności od jakości i zawartości tłuszczu śmietany po około 10-15 minutach od rozpoczęcia ubijania biały płyn zacznie się oddzielać od śmietany-to maślanka. Z wyglądu będzie przypominać serum. Zmień zwykłą trzepaczkę na spiralną dyszę do ciasta i kontynuuj ubijanie śmietany przez kolejne 5-10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą drewnianej szpatułki spróbuj zebrać wszystkie kremowe kawałki w jedną bryłę. W osobnym słoiku odcedź maślankę. Nie przydaje się do robienia masła, ale można go używać do robienia naleśników, chleba, pierogów i innych potraw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej 100 ml do oleju. lodowatej wody i ubijaj przez 5 minut za pomocą nasadki do wyrabiania ciasta, odcedź i powtórz tę procedurę jeszcze 3 razy. Ta procedura pomaga usunąć pozostałą maślankę z oleju.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spuszczając wodę po raz ostatni, dokładnie zagnieść powstały olej drewnianą szpatułką. Powinien zbłądzić w jedną masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj prostokątny pojemnik polietylenem i włóż do niego masło, ubij, spłaszcz i uformuj masło. Zamknij pojemnik pokrywką i włóż olej do zamrażarki na 1 godzinę.

z 500 ml. śmietany o zawartości tłuszczu 35% wyszło mi 215 gr. naturalnego masła i 285 ml. maślanki. Wydajność gotowego produktu może się różnić, ponieważ ilość powstałego masła i maślanki będzie Gwizdać na zawartość tłuszczu i jakość kremu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy