skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzoną piersią kurczaka i koreańską marchewką? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jajka gotować wcześniej we wrzącej wodzie przez 7-9 minut. Następnie spuść z nich gorącą wodę i ostudź jajka w zimnej wodzie. Otwórz słoik kukurydzy i spuść z niego płyn.
Krok 2:
Pokrój wędzoną pierś z kurczaka w drobną kostkę.
Krok 3:
Rozłożymy sałatkę warstwami w pierścieniu. Ułóż pokrojonego wędzonego kurczaka w pierwszej warstwie i lekko dociśnij, aby warstwa była gęstsza. Posmaruj kurczaka odrobiną majonezu.
Krok 4:
Pokrój koreańską marchewkę nieco mniejszą niż jest. W małych kawałkach będzie wyglądać bardziej harmonijnie w sałatce.
Krok 5:
Posiekane marchewki ułożyć kolejną warstwą sałaty i posmarować majonezem.
Krok 6:
Trzecią warstwą ułóż ser starty na średniej lub drobnej tarce. Posmaruj go również majonezem.
Krok 7:
Jajka na twardo obierz, zetrzyj i umieść w pierścieniu na warstwie sera. I jeszcze trochę majonezu.
Krok 8:
Ułóż kukurydzę w puszkach górną warstwą. Lekko dociśnij wszystkie warstwy, aby sałatka była gęstsza i nie rozpadła się. Zdejmij pierścień z sałatki. Pyszna sałatka z wędzonym kurczakiem i koreańską marchewką jest gotowa! Schłodzić trochę przed podaniem! Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Mięso może być wędzone lub gotowane lub pieczone według uznania.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g