Sałatka z wędzoną piersią i koreańską marchewką

harmonia smaku i koloru-zrób sobie jasne wakacje! Sałatka z wędzoną piersią z kurczaka i koreańską marchewką zakochała się w mnie za to, że gotuje się szybko i prosto, a wygląda spektakularnie. Codzienną wersję można przygotować jeszcze szybciej, po prostu mieszając składniki. Wędzonego kurczaka można łatwo zastąpić gotowanym.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 25 % 7 g
176 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wędzoną piersią kurczaka i koreańską marchewką? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jajka gotować wcześniej we wrzącej wodzie przez 7-9 minut. Następnie spuść z nich gorącą wodę i ostudź jajka w zimnej wodzie. Otwórz słoik kukurydzy i spuść z niego płyn.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wędzoną pierś z kurczaka w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłożymy sałatkę warstwami w pierścieniu. Ułóż pokrojonego wędzonego kurczaka w pierwszej warstwie i lekko dociśnij, aby warstwa była gęstsza. Posmaruj kurczaka odrobiną majonezu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój koreańską marchewkę nieco mniejszą niż jest. W małych kawałkach będzie wyglądać bardziej harmonijnie w sałatce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekane marchewki ułożyć kolejną warstwą sałaty i posmarować majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Trzecią warstwą ułóż ser starty na średniej lub drobnej tarce. Posmaruj go również majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka na twardo obierz, zetrzyj i umieść w pierścieniu na warstwie sera. I jeszcze trochę majonezu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż kukurydzę w puszkach górną warstwą. Lekko dociśnij wszystkie warstwy, aby sałatka była gęstsza i nie rozpadła się. Zdejmij pierścień z sałatki. Pyszna sałatka z wędzonym kurczakiem i koreańską marchewką jest gotowa! Schłodzić trochę przed podaniem! Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Mięso może być wędzone lub gotowane lub pieczone według uznania.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy