skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować Królewski krem Wielkanocny, potrzebujesz: twarogu( o zawartości tłuszczu od 5% i więcej), cukru, śmietany (co najmniej 10% tłuszczu), żółtek jaj, masła o temperaturze pokojowej, rodzynek bez pestek, kandyzowanych owoców, orzechów włoskich i cukru waniliowego.
Krok 2:
Sortuj rodzynki z gruzu i spłucz w sitku pod bieżącą wodą. Zalej rodzynki gorącą wodą.
Krok 3:
Twaróg należy przetrzeć przez sito. Zajmie to trochę czasu, ale zdecydowanie polecam to zrobić, ponieważ wtedy ziarna twarogu nie będą odczuwalne w przyszłej Wielkanocy, a jego tekstura będzie aksamitna.
Krok 4:
Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i całą śmietanę do twarogu. Wymieszaj mieszaninę.
Krok 5:
Dodaj zmiękczone masło. Powinien być bardzo miękki. Aby to zrobić, wyjmij go z lodówki na pół godziny przed rozpoczęciem gotowania. Wymieszać.
Krok 6:
Wlej mieszaninę twarogu do kadzi lub małego rondla i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając.
Krok 7:
Gdy tylko pojawi się pierwsza bańka z procesu gotowania, natychmiast usuń kadzi z ognia. Masy nie można gotować.
Krok 8:
Następnie musisz schłodzić masę twarogową. Aby to zrobić, chochlę można umieścić w misce z lodowatą wodą (i dodać tam również kostki lodu). Położyłem wiadro bezpośrednio na zamrożonym elemencie chłodzącym. Mieszaj masę, aż ostygnie i włóż do lodówki na godzinę.
Krok 9:
Rodzynki wrzuć do durszlaka, a następnie do ręczników papierowych, aby nadmiar wilgoci został wchłonięty.
Krok 10:
Teraz hack życia dla tych, którzy nie mają pod ręką pasożytnika (specjalny kształt). Możesz użyć wysokiej szklanki wykonanej z grubego plastiku. Takie zazwyczaj sprzedają jagody lub obrane i pokrojone owoce. I za pomocą noża biurowego (lub szydła) wykonaj małe okrągłe otwory w dnie.
Krok 11:
Potrzebne będą również otwory na całym obwodzie szklanki do znaku dwóch centymetrów od dna w szachownicę.
Krok 12:
Posiekaj obrane orzechy włoskie nożem. Dodaj kandyzowane owoce, rodzynki i orzechy do schłodzonej mieszanki twarogowej. Wymieszać.
Krok 13:
Zaimprowizowaną pasożytnicę wyłożyć dwiema warstwami mokrej! gęstej gazy, aby krawędzie zwisały. Spłaszcz gazę w szklance tak bardzo, jak to możliwe, aby wzór na Wielkanoc był równy.
Krok 14:
Przenieś zagęszczoną masę do szklanki. Delikatnie zwiń brzegi gazy i pozostaw Wielkanoc pod uciskiem w lodówce na całą noc. Mam ciężki Bank jako ucisk. W ciągu nocy uwolni się pewna ilość surowicy. Nie będzie potrzebna. Przed podaniem ostrożnie wyjmij Wielkanoc z formy i udekoruj do smaku. Lubię prostą dekorację z kandyzowanych owoców.
naprawdę Królewska Wielkanoc mam! Schludny, o gładkiej konsystencji, umiarkowanie słodki, o niesamowitym aromacie waniliowym i oszałamiającej lekkiej goryczce z orzecha włoskiego. Kosztował absolutnie wszystkie prace związane z jego przygotowaniem!
teraz będę gotować Wielkanoc tylko według tego przepisu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g