Wielkanoc Królewska parzona

najsmaczniejsza, jaką musiałem spróbować. Wielkanoc przygotowana według tego przepisu okazuje się niesamowicie dobra. Delikatny, umiarkowanie słodki, o pięknym waniliowym aromacie. Nie bez powodu nazywa się ją Królewską. Powiem Ci, jak przygotować taką Wielkanoc, jeśli nie masz pod ręką specjalnej formy - pasochnitsa.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 36 % 4 g
70 kcal
IG: 0 / 25 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować Królewski krem Wielkanocny, potrzebujesz: twarogu( o zawartości tłuszczu od 5% i więcej), cukru, śmietany (co najmniej 10% tłuszczu), żółtek jaj, masła o temperaturze pokojowej, rodzynek bez pestek, kandyzowanych owoców, orzechów włoskich i cukru waniliowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sortuj rodzynki z gruzu i spłucz w sitku pod bieżącą wodą. Zalej rodzynki gorącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Twaróg należy przetrzeć przez sito. Zajmie to trochę czasu, ale zdecydowanie polecam to zrobić, ponieważ wtedy ziarna twarogu nie będą odczuwalne w przyszłej Wielkanocy, a jego tekstura będzie aksamitna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i całą śmietanę do twarogu. Wymieszaj mieszaninę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zmiękczone masło. Powinien być bardzo miękki. Aby to zrobić, wyjmij go z lodówki na pół godziny przed rozpoczęciem gotowania. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszaninę twarogu do kadzi lub małego rondla i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy tylko pojawi się pierwsza bańka z procesu gotowania, natychmiast usuń kadzi z ognia. Masy nie można gotować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie musisz schłodzić masę twarogową. Aby to zrobić, chochlę można umieścić w misce z lodowatą wodą (i dodać tam również kostki lodu). Położyłem wiadro bezpośrednio na zamrożonym elemencie chłodzącym. Mieszaj masę, aż ostygnie i włóż do lodówki na godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rodzynki wrzuć do durszlaka, a następnie do ręczników papierowych, aby nadmiar wilgoci został wchłonięty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz hack życia dla tych, którzy nie mają pod ręką pasożytnika (specjalny kształt). Możesz użyć wysokiej szklanki wykonanej z grubego plastiku. Takie zazwyczaj sprzedają jagody lub obrane i pokrojone owoce. I za pomocą noża biurowego (lub szydła) wykonaj małe okrągłe otwory w dnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Potrzebne będą również otwory na całym obwodzie szklanki do znaku dwóch centymetrów od dna w szachownicę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posiekaj obrane orzechy włoskie nożem. Dodaj kandyzowane owoce, rodzynki i orzechy do schłodzonej mieszanki twarogowej. Wymieszać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zaimprowizowaną pasożytnicę wyłożyć dwiema warstwami mokrej! gęstej gazy, aby krawędzie zwisały. Spłaszcz gazę w szklance tak bardzo, jak to możliwe, aby wzór na Wielkanoc był równy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś zagęszczoną masę do szklanki. Delikatnie zwiń brzegi gazy i pozostaw Wielkanoc pod uciskiem w lodówce na całą noc. Mam ciężki Bank jako ucisk. W ciągu nocy uwolni się pewna ilość surowicy. Nie będzie potrzebna. Przed podaniem ostrożnie wyjmij Wielkanoc z formy i udekoruj do smaku. Lubię prostą dekorację z kandyzowanych owoców.

naprawdę Królewska Wielkanoc mam! Schludny, o gładkiej konsystencji, umiarkowanie słodki, o niesamowitym aromacie waniliowym i oszałamiającej lekkiej goryczce z orzecha włoskiego. Kosztował absolutnie wszystkie prace związane z jego przygotowaniem!
teraz będę gotować Wielkanoc tylko według tego przepisu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy