skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Chcę podzielić się z Tobą jednym z moich ulubionych przepisów i powiedzieć, jak zrobić kiełbasę cukierniczą z ciasteczek. Istnieje wiele opcji jego przygotowania, oto jedna z nich. Więc zacznijmy. Ciasteczka wkładamy do dużej miski.
Krok 2:
Zmiażdż go drewnianym wałkiem do ciasta. Możesz to zrobić, wkładając ciasteczka do torby. Nie zamieniaj ciasteczek w mąkę - powinieneś natknąć się na kawałki o różnych rozmiarach.
Krok 3:
Kakao przesiać przez sitko do głębokiej żelaznej miski, dodać cukier.
Krok 4:
Tutaj wlej mleko i wszystko wymieszaj. Umieść tę mieszaninę na średnim ogniu, poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj z ciągłym mieszaniem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 5:
Mamy taki sos czekoladowy.
Krok 6:
Opiekamy orzeszki ziemne na suchej patelni, mieszając do miękkości. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, myjemy i suszymy.
Krok 7:
Wymieszaj orzechy i rodzynki z ciasteczkami i dopraw wszystko sosem czekoladowym. Dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Wlej skondensowane mleko, wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj roztopione masło pokrojone na kawałki. Jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Tutaj powinniśmy uzyskać taką kruchą masę czekoladową.
Krok 11:
Podziel całą masę na 3 części Części. Z każdej części tworzymy gęstą kiełbasę o średniej średnicy i owijamy ją folią spożywczą (folią). Wysyłamy półfabrykaty do zamrażarki na 2 godziny, a następnie przenosimy je do lodówki i czekamy kolejne 2 godziny.
Krok 12:
Wyjmujemy kiełbasę z lodówki, usuwamy folię spożywczą i kroimy w plastry o małej grubości. Pięknie układamy wszystko na talerzu i podajemy do stołu.
Krok 13:
Miłej herbaty!
jeszcze w szkole na lekcjach pracy pilnie próbowaliśmy zrobić "kiełbasę czekoladową". Wtedy ten prosty przepis wydawał się niezwykle skomplikowany: albo sos się przypali, albo kiełbasa się nie uformuje ... po wielu latach przypadkowo natknąłem się na ten przepis i postanowiłem przygotować ten "szkodliwy" deser. Wszystko okazało się łatwe i proste - jak już zauważyłeś! Przepis na tę kiełbasę ciasteczkową jest wyjątkowy pod względem, który jest równie lubiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. To danie nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienną herbatę. Miłym punktem jest również to, że ten deser, przygotowany samodzielnie w domu, będzie cię kosztować znacznie mniej niż w przypadku zakupu w sklepie. Ogólnie rzecz biorąc, zalety tego dania są liczne, ale nie ma wad! Spróbuj-a sam wszystko zrozumiesz!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kruche ciasteczka - 716 kcal/100g