kiełbasa cukiernicza z ciastek

każde dziecko powinno mieć ją-czekoladową kiełbasę! Pyszny deser dla całej rodziny. Najbardziej podobała mi się ta wersja kiełbasy, chociaż wszyscy gotują ją inaczej. Proponuję dołączyć i spróbować tego dania.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 28 % 22 g
węglowodany 62 % 48 g
508 kcal
IG: 4 / 45 / 51

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Chcę podzielić się z Tobą jednym z moich ulubionych przepisów i powiedzieć, jak zrobić kiełbasę cukierniczą z ciasteczek. Istnieje wiele opcji jego przygotowania, oto jedna z nich. Więc zacznijmy. Ciasteczka wkładamy do dużej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiażdż go drewnianym wałkiem do ciasta. Możesz to zrobić, wkładając ciasteczka do torby. Nie zamieniaj ciasteczek w mąkę - powinieneś natknąć się na kawałki o różnych rozmiarach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kakao przesiać przez sitko do głębokiej żelaznej miski, dodać cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Tutaj wlej mleko i wszystko wymieszaj. Umieść tę mieszaninę na średnim ogniu, poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj z ciągłym mieszaniem, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mamy taki sos czekoladowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opiekamy orzeszki ziemne na suchej patelni, mieszając do miękkości. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, myjemy i suszymy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj orzechy i rodzynki z ciasteczkami i dopraw wszystko sosem czekoladowym. Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej skondensowane mleko, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj roztopione masło pokrojone na kawałki. Jeszcze raz dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tutaj powinniśmy uzyskać taką kruchą masę czekoladową.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel całą masę na 3 części Części. Z każdej części tworzymy gęstą kiełbasę o średniej średnicy i owijamy ją folią spożywczą (folią). Wysyłamy półfabrykaty do zamrażarki na 2 godziny, a następnie przenosimy je do lodówki i czekamy kolejne 2 godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmujemy kiełbasę z lodówki, usuwamy folię spożywczą i kroimy w plastry o małej grubości. Pięknie układamy wszystko na talerzu i podajemy do stołu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Miłej herbaty!

jeszcze w szkole na lekcjach pracy pilnie próbowaliśmy zrobić "kiełbasę czekoladową". Wtedy ten prosty przepis wydawał się niezwykle skomplikowany: albo sos się przypali, albo kiełbasa się nie uformuje ... po wielu latach przypadkowo natknąłem się na ten przepis i postanowiłem przygotować ten "szkodliwy" deser. Wszystko okazało się łatwe i proste - jak już zauważyłeś! Przepis na tę kiełbasę ciasteczkową jest wyjątkowy pod względem, który jest równie lubiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. To danie nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienną herbatę. Miłym punktem jest również to, że ten deser, przygotowany samodzielnie w domu, będzie cię kosztować znacznie mniej niż w przypadku zakupu w sklepie. Ogólnie rzecz biorąc, zalety tego dania są liczne, ale nie ma wad! Spróbuj-a sam wszystko zrozumiesz!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kruche ciasteczka - 716   kcal/100g

Podobne przepisy