glazura o wysokim połysku

taki lukier wygląda świetnie, a przygotowanie go jest bardzo proste! Wiele osób boi się przygotować glazurę o wysokim połysku, myśląc, że jest to bardzo trudne. Ale w rzeczywistości tak nie jest. Jedyny punkt-musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ lukier musi stać na zimno przez noc. Temperatura robocza glazury wynosi 32 stopnie. Jeśli lukier jest bardziej rozgrzany, będzie zbyt rzadki-wystarczy trochę ostygnąć (i szybko się ochładza). Jeśli lukier jest zbyt zimny, będzie niepotrzebnie gęsty. W takim przypadku wystarczy go podgrzać do wymaganej temperatury.
KingaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 12 % 9 g
węglowodany 83 % 62 g
376 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 30 min

1. Żelatynę napełnij wodą i pozostaw na 10 minut (kierujemy się instrukcjami na opakowaniu).

2. Przełóż czekoladę do miski.

3. Wlej tam skondensowane mleko.

4. Dodaj syrop.

5. Pęczniejącą żelatynę wysyłamy do pozostałych składników.

6. Ubij blenderem zanurzeniowym pod kątem.

7. Przykryj folią spożywczą, aby ściśle przylegała do glazury.

8. Wkładamy na noc do lodówki.

wszystko, lukier jest gotowy do użycia!

aby uzyskać ładny" kosmiczny " lukier, należy go podzielić na sześć filiżanek (dwa duże i cztery małe). Następnie dodaj barwnik do każdej filiżanki: pierwszy duży - ciemnoniebieski, drugi duży - ciemnoniebieski i jasnoniebieski (3:1), trzeci - niebieski, czwarty - fioletowy, piąty - różowy, szósty - biały. Ilość barwnika zależy od nasycenia koloru, które chcesz zobaczyć na gotowym torcie. Następnie wlej ciemnoniebieski lukier na ciasto, na nim Jasnoniebieski, zrób wiry, a następnie dodaj resztę w dowolnej kolejności. Dobrze jest użyć pędzla do gotowania.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy