skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania potrzebujemy korzenia chrzanu, gotowanych buraków, wody, soli, cukru i octu (zapomniałem o occie).
Krok 2:
Najpierw przygotuj marynatę. W rondelku wymieszaj wodę, cukier, sól i ocet. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, wyłączyć i ostudzić do temperatury pokojowej.
Krok 3:
Korzeń chrzanu moczyć w zimnej wodzie przez 15-20 minut. Po 20 minutach korzeń jest dokładnie czyszczony i mielony za pomocą kombajnu lub maszynki do mięsa.
Krok 4:
Posiekaj również gotowane buraki.
Krok 5:
Wymieszaj posiekany chrzan i buraki. Wlać mieszaninę schłodzoną marynatą.
Krok 6:
W razie potrzeby zmiel mieszaninę, aż będzie gładka. Gotowego chrzanu pozwalamy parzyć w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Krok 7:
Jeśli chcesz zachować chrzan na zimę, ułóż gotowy produkt w przygotowanych, wysterylizowanych słoikach. Chrzan z burakami należy przechowywać w lodówce. Wskazówka do robienia małych słoików.
chrzan okazuje się umiarkowanie ostry, jeśli lubisz bardziej ostry, po prostu wyciśnij sok z buraków dla koloru i nie dodawaj miąższu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g