chrzan z burakami na zimę domowe preparaty

Domowy chrzan jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 10 g
46 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania potrzebujemy korzenia chrzanu, gotowanych buraków, wody, soli, cukru i octu (zapomniałem o occie).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj marynatę. W rondelku wymieszaj wodę, cukier, sól i ocet. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, wyłączyć i ostudzić do temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Korzeń chrzanu moczyć w zimnej wodzie przez 15-20 minut. Po 20 minutach korzeń jest dokładnie czyszczony i mielony za pomocą kombajnu lub maszynki do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj również gotowane buraki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj posiekany chrzan i buraki. Wlać mieszaninę schłodzoną marynatą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W razie potrzeby zmiel mieszaninę, aż będzie gładka. Gotowego chrzanu pozwalamy parzyć w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli chcesz zachować chrzan na zimę, ułóż gotowy produkt w przygotowanych, wysterylizowanych słoikach. Chrzan z burakami należy przechowywać w lodówce. Wskazówka do robienia małych słoików.

chrzan okazuje się umiarkowanie ostry, jeśli lubisz bardziej ostry, po prostu wyciśnij sok z buraków dla koloru i nie dodawaj miąższu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g

Podobne przepisy