skład / składniki
metoda gotowania
na początek musimy ubić śmietanę. Jak ubić śmietanę? Użyj produktu o zawartości co najmniej 30% tłuszczu, w przeciwnym razie nie pęknie. Śmietana, podobnie jak naczynia do ubijania, powinna być bardzo zimna, dlatego przed ubijaniem trzymaj ją przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Zacznij ubijać mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Muszą uzyskać konsystencję stabilnych szczytów. Teraz wprowadzamy jogurt, cukier, sok z limonki i jego skórkę. Delikatnie wymieszaj powstałą mieszaninę, aż będzie gładka.
odkładamy ćwiartkę jagód. Udekorujemy nimi nasze danie.
pozostałe jagody ugniatamy. W miskach układamy najpierw rozgniecione jagody warstwami, a następnie śmietanę. Możesz ułożyć kilka warstw jagód i śmietany. Teraz dekorujemy nasz parfait i wysyłamy go na 1 godzinę do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g