skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Wypełnij daktyle ciepłą (przegotowaną) wodą i pozostaw na 10 minut.
Krok 3:
Dodaj cukier puder do musu jabłkowego (możesz wziąć Ilość według własnego gustu), wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj żelatynę i pozostaw na 5 minut.
Krok 5:
W międzyczasie oczyść Daktyle z pestek. W misce kombajnu wkładamy daktyle, kakao i orzechy.
Krok 6:
Wszystko dokładnie zmielimy, jeśli mieszanina jest zbyt sucha, dodajemy trochę wody, w której namoczono daktyle, a jeśli jest zbyt lepka, dodajemy trochę orzechów. (dodałem trochę więcej orzechów).
Krok 7:
Przykryj formę papierem do pieczenia, najpierw lekko nasmaruj papier olejem roślinnym. Rozłóż masę z daktyli, wyrównaj i wyślij do lodówki na 30 minut.
Krok 8:
Mus jabłkowy z żelatyną jest podgrzewany, stale mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy masy! Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 9:
Ubij schłodzony mus jabłkowy na miękkie szczyty, mieszanina zwiększy objętość i rozjaśni się. (Czas ubijania zależy od mocy miksera, Zajęło mi to 15 minut).
Krok 10:
Powstały suflet jabłkowy rozprowadzamy na podstawie i wyrównujemy. Wysyłamy do lodówki na 1-2 godziny, aż do całkowitego zestalenia.
Krok 11:
Uwolnij chmury z papieru, pokrój i możesz je podać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mus jabłkowy - 68 kcal/100g