deser jabłkowe chmury

takie przewiewne chmury jabłek proszą o wypróbowanie! Chmury są bardzo delikatne. Smak przypomina pianki, ale jest znacznie delikatniejszy. Możesz dostosować słodycz chmur do swojego smaku, cukier puder można całkowicie usunąć, jeśli jabłka są bardzo słodkie lub odwrotnie, dodaj więcej. Nawiasem mówiąc, możesz sam ugotować mus jabłkowy lub kupić gotowe jedzenie dla dzieci (sam gotowałem). W oryginale przepis był z bazą daktylową, więc ugotowałem go, ale następnym razem ugotuję bez niego, smak daktyli jest zbyt silny, a baza przerywa delikatność chmur, ale to jest jak na mój gust)) i smaki, każdy jest inny:) Poczęstuj się, jest bardzo smaczny!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 45 g
192 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypełnij daktyle ciepłą (przegotowaną) wodą i pozostaw na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier puder do musu jabłkowego (możesz wziąć Ilość według własnego gustu), wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żelatynę i pozostaw na 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie oczyść Daktyle z pestek. W misce kombajnu wkładamy daktyle, kakao i orzechy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie zmielimy, jeśli mieszanina jest zbyt sucha, dodajemy trochę wody, w której namoczono daktyle, a jeśli jest zbyt lepka, dodajemy trochę orzechów. (dodałem trochę więcej orzechów).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj formę papierem do pieczenia, najpierw lekko nasmaruj papier olejem roślinnym. Rozłóż masę z daktyli, wyrównaj i wyślij do lodówki na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mus jabłkowy z żelatyną jest podgrzewany, stale mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy masy! Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij schłodzony mus jabłkowy na miękkie szczyty, mieszanina zwiększy objętość i rozjaśni się. (Czas ubijania zależy od mocy miksera, Zajęło mi to 15 minut).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Powstały suflet jabłkowy rozprowadzamy na podstawie i wyrównujemy. Wysyłamy do lodówki na 1-2 godziny, aż do całkowitego zestalenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uwolnij chmury z papieru, pokrój i możesz je podać. Smacznego!

sam przygotowałem mus jabłkowy do przepisu, ale nie jest to konieczne, możesz kupić gotowy. Aby samodzielnie przygotować mus jabłkowy, pokrój jabłka na połówki, obierz je, połóż na talerzu i wyślij do kuchenki mikrofalowej. Piec w zależności od wielkości, w tempie 1-2 minut na każdą połowę jabłka. Zmiel gotowe jabłka blenderem i przetrzyj powstałą masę przez sito, mus jabłkowy jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mus jabłkowy - 68   kcal/100g

Podobne przepisy