skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Śliwki należy umyć, pokroić na 4 części i usunąć pestki. Zachowaj 1 śliwkę na danie końcowe
Krok 3:
Zmiel blenderem na puree, włóż do rondla, dodaj trochę cukru i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Włóż gotowe tłuczone ziemniaki (1 łyżka. łyżka) do misek
Krok 4:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Ubij śmietanę, aż będzie stabilna z cukrem waniliowym. Odstawić 4-5 łyżek. łyżki bitej śmietany
Krok 5:
Rozcieńczyć żelatynę w łaźni wodnej i wprowadzić do puree. Następnie pozostałe puree w porcjach wymieszać ze śmietaną
Krok 6:
Wypełnij miski powstałą masą. Wstaw do lodówki na 15 minut
Krok 7:
Udekoruj deser 1 łyżką. bitą śmietaną i plasterkami śliwki. Wstaw do lodówki na 1 godzinę lub dłużej.
Krok 8:
Podczas serwowania udekoruj deser płatkami migdałów. To wszystko, deser jest gotowy, smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g