domowe sery twarogowe w czekoladzie
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
tak więc, aby przygotować takie sery, potrzebujemy czekolady, mleka lub ciemnej, wybierz do smaku. Wziąłem mleczną czekoladę, ponieważ jest wystarczająco słodka, dodałam trochę cukru do twarogu. Potrzebujemy również twarogu, najlepiej oczywiście domowej roboty, ale odpowiedni jest również zakupiony, najważniejsze jest to, że byłby wysokiej jakości. Spróbuj wybrać twaróg bez kwaśności i nie mokry, jeśli twaróg jest mokry, a następnie odciągnij nadmiar wroga. Zamiast truskawek możesz wziąć świeże owoce, dżem lub po prostu skondensowane mleko, a zamiast cukru waniliowego możesz dodać skórkę pomarańczową lub cytrynową.
teraz możesz zacząć:) czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
gdy czekolada się topi, zmiel twaróg przez sito, dodaj cukier i cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszaj. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
bierzemy formę, w której uformuje się nasz ser (wziąłem foremki do muffinek) i za pomocą pędzla posmarujemy go rozpuszczoną czekoladą. Wysyłamy do zamrażarki, aby czekolada zamarzła.
Zróbmy dżem truskawkowy, zasypiamy dla niego truskawki cukrem i dodajemy 1 łyżkę. l Woda, wysyłamy do ognia i doprowadzamy truskawki do miękkości. Masę mielimy przez sito i gotujemy do gęstości.
teraz wyjmujemy nasze czekoladowe kosze, napełniamy je do połowy twarogiem i wysyłamy ponownie do zamrażarki na kilka minut.
rozłóż nadzienie na twarogu i ponownie w zamrażarce na 2 minuty.
dodaj pozostały twaróg i ponownie ostudź.
pozostała czekolada, jeśli ponownie mocno zgęstniała, topimy się trochę i pokrywamy spód naszych serów resztą (wystarczyła mi czekolada tylko na dwa sery ,a 3 okazały się koszami, myślę, że kosze są jeszcze ciekawsze, ponieważ na wierzchu można ozdobić świeżymi jagodami lub owocami. okaże się bardzo piękny i jasny). Wysyłamy do ostygnięcia na kilka minut i można go podać. Smacznego!
teraz możesz zacząć:) czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
gdy czekolada się topi, zmiel twaróg przez sito, dodaj cukier i cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszaj. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
bierzemy formę, w której uformuje się nasz ser (wziąłem foremki do muffinek) i za pomocą pędzla posmarujemy go rozpuszczoną czekoladą. Wysyłamy do zamrażarki, aby czekolada zamarzła.
Zróbmy dżem truskawkowy, zasypiamy dla niego truskawki cukrem i dodajemy 1 łyżkę. l Woda, wysyłamy do ognia i doprowadzamy truskawki do miękkości. Masę mielimy przez sito i gotujemy do gęstości.
teraz wyjmujemy nasze czekoladowe kosze, napełniamy je do połowy twarogiem i wysyłamy ponownie do zamrażarki na kilka minut.
rozłóż nadzienie na twarogu i ponownie w zamrażarce na 2 minuty.
dodaj pozostały twaróg i ponownie ostudź.
pozostała czekolada, jeśli ponownie mocno zgęstniała, topimy się trochę i pokrywamy spód naszych serów resztą (wystarczyła mi czekolada tylko na dwa sery ,a 3 okazały się koszami, myślę, że kosze są jeszcze ciekawsze, ponieważ na wierzchu można ozdobić świeżymi jagodami lub owocami. okaże się bardzo piękny i jasny). Wysyłamy do ostygnięcia na kilka minut i można go podać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g