galaretka z twarogu z jeżynami

lekki, delikatny, zwiewny deser dla miłośników słodyczy!!! Zarówno dorośli, jak i dzieci wiedzą, że twaróg jest niezwykle przydatny. Jednak wielu z nich nie lubi twarogu. Galaretka z twarogu to inna sprawa. Zachowuje wszystkie przydatne właściwości twarogu, ma wspaniały smak i jest łatwy do przygotowania. Ponadto pięknie zaprojektowana galaretka twarogowa może służyć jako prawdziwa dekoracja stołu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 36 % 10 g
157 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na galaretkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę wlej 100 ml zimnej wody i pozostaw na 40-60 minut, a następnie rozpuść w łaźni wodnej. Jeżyny myjemy i oczyszczamy z ogonów. Dodaj śmietanę do twarogu i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj cukier i ubij wszystko blenderem, aż będzie gładkie i puszyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej rozpuszczoną żelatynę do masy twarogowej i rozłóż jeżyny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko delikatnie wymieszaj i włóż do formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    To wszystko, nasza galaretka z twarogu jest gotowa. Wyjmujemy formę do lodówki w celu zestalenia i po 3-4 godzinach podajemy do stołu!!! Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g

Podobne przepisy