sos serowo-koniakowy do mięsa

SOS dosłownie topi się na gorącym mięsie, a potem-w ustach! Otrzymała od męża kupę książek na receptę z różnych dziesięcioleci. Natknąłem się tam na zupełnie nietypowy dla mnie pomysł na sos z lat siedemdziesiątych. W Niemczech fondue mięsne było wtedy modne - metoda gotowania, po której małe kawałki świeżo smażonego mięsa są maczane w różnych sosach (lub zjadane różnymi sałatkami). SOS serowo-koniakowy z pewnością będzie pasował nie tylko do Fondue mięsnego, ale także do każdego innego mięsa smażonego na patelni lub grillowanego - i oczywiście do kebaba! Jeśli dobrze zrozumiałem sekret tego dania-kluczową rolę odgrywa tam to, że miękki ser topi się, nabierając smaku śmietany, a koniak również "kwitnie" z gorącej temperatury. & quot; bukiet & quot; okazuje się po prostu pyszny; jak powiedział jeden z gości: & quot;to może być nadzienie do cukierków!& quot; usmażyliśmy w fondue wołowinę, wieprzowinę, indyka i kiełbaski - sos dobrze komponował się ze wszystkim.
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 65 % 17 g
węglowodany 12 % 3 g
221 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zbierz składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli używasz suszonych pomidorów w oleju, posiekaj. Jeśli są po prostu suche, wstępnie namocz godziny (odpowiednio czas gotowania wzrasta). Nie musisz nic robić z koncentratem pomidorowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystkie składniki gry są kruche razem za pomocą blendera, aż będą gładkie i umieszczone na 5 godzin w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce). Przed podaniem ponownie wymieszaj (tam koniak może się wyróżniać). Na zdjęciu gotowej porcji sos jest posypany słodką czerwienią

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy