skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których potrzebujemy. Alkohol wcale nie jest konieczny, Dodaj lub nie, zdecyduj sam.
Krok 2:
Więc najpierw musimy stopić czarną czekoladę, zrobiłem to w łaźni wodnej, ale jest to możliwe w kuchence mikrofalowej, najważniejsze jest, aby jej nie przegrzewać.
Krok 3:
Gdy czarna czekolada się rozpuści, dodaj połamaną białą czekoladę i doprowadź mieszaninę do gładkości.
Krok 4:
30 g orzechów laskowych zmielonych na okruchy.
Krok 5:
Dodaj śmietanę, Likier i posiekane orzechy laskowe do stopionej mieszanki czarnej i białej czekolady. Śmietana i Likier powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj i wyślij do lodówki, aż stwardnieje (około 15-20 minut).
Krok 7:
Z pozostałych orzechów laskowych odstawiamy kawałki 20 orzechów, wejdą do cukierków, a resztę zmielimy nożem na okruchy. Z schłodzonej masy czekoladowej formujemy kulki, wewnątrz każdego cukierka chowamy orzech, zwijamy go w Kolobok i zwijamy w posiekane orzechy.
Krok 8:
Dostałem 15 średnich cukierków. Ogólnie cukierki można zostawić, są już bardzo smaczne, ale postanowiłem pokryć część z nich czekoladą.
Krok 9:
Aby to zrobić, rozpuść mleczną czekoladę, pozwól jej trochę ostygnąć. Pokrywamy nasze cukierki czekoladą. Gotowe cukierki wysyłamy do lodówki na 15 minut, aby czekolada zamarzła.
Krok 10:
Takie cukierki będą służyć jako wspaniały prezent, włóż cukierki do pudełka i podaruj ukochanej osobie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g