czekoladki z orzechów laskowych

Najlepszy i najsmaczniejszy prezent dla ukochanej osoby na Walentynki! Walentynki w mojej rodzinie zwykle dają słodycze i nie jest to zaskakujące, ponieważ mój mąż i ja jesteśmy prawdziwymi słodyczami (chociaż wciąż jestem daleko od mojego męża, nie można go karmić mięsem, ale bez słodyczy))) ale jak miło jest, gdy słodycze są przygotowywane ręcznie. Oferuję ci przepis na bardzo smaczne bogate i pachnące cukierki, okazują się umiarkowanie słodkie i orzechowe, przy okazji możesz wybrać orzechy według własnego uznania:)
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 9 g
tłuszcze 51 % 42 g
węglowodany 39 % 32 g
544 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których potrzebujemy. Alkohol wcale nie jest konieczny, Dodaj lub nie, zdecyduj sam.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc najpierw musimy stopić czarną czekoladę, zrobiłem to w łaźni wodnej, ale jest to możliwe w kuchence mikrofalowej, najważniejsze jest, aby jej nie przegrzewać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy czarna czekolada się rozpuści, dodaj połamaną białą czekoladę i doprowadź mieszaninę do gładkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    30 g orzechów laskowych zmielonych na okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę, Likier i posiekane orzechy laskowe do stopionej mieszanki czarnej i białej czekolady. Śmietana i Likier powinny mieć temperaturę pokojową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj i wyślij do lodówki, aż stwardnieje (około 15-20 minut).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z pozostałych orzechów laskowych odstawiamy kawałki 20 orzechów, wejdą do cukierków, a resztę zmielimy nożem na okruchy. Z schłodzonej masy czekoladowej formujemy kulki, wewnątrz każdego cukierka chowamy orzech, zwijamy go w Kolobok i zwijamy w posiekane orzechy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dostałem 15 średnich cukierków. Ogólnie cukierki można zostawić, są już bardzo smaczne, ale postanowiłem pokryć część z nich czekoladą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby to zrobić, rozpuść mleczną czekoladę, pozwól jej trochę ostygnąć. Pokrywamy nasze cukierki czekoladą. Gotowe cukierki wysyłamy do lodówki na 15 minut, aby czekolada zamarzła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Takie cukierki będą służyć jako wspaniały prezent, włóż cukierki do pudełka i podaruj ukochanej osobie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy