cukierki z makaronem orzechowym

Przygotuj smakołyki dla MAJSTERKOWICZÓW. Cukierki z orzechową pastą są doskonałym dodatkiem do herbaty lub kakao. Zarówno dorośli, jak i dzieci będą zadowoleni z tego przysmaku. Ciasteczka w przepisie stosuje się Ghee, możesz wziąć inne, ale o podobnej strukturze.
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 11 g
tłuszcze 51 % 46 g
węglowodany 37 % 33 g
562 kcal
IG: 31 / 28 / 41

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h

1. Włóż pastę orzechową i masło do rondla, wyślij na bardzo małym ogniu.

2. Gdy masło się rozpuści, wlej syrop inwertowany, wymieszaj i usuń z ognia.

3. Wlej wiórki kokosowe do powstałej masy, wymieszaj.

4. Ciasteczka siekamy za pomocą blendera lub wałka do ciasta, wysyłamy po płatkach kokosowych, dodajemy również wanilinę.

5. Wymieszaj, uformuj małe kulki mokrymi rękami, połóż na tacy i wyślij do lodówki na noc.

6. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, zanurz w niej cukierki, pozwól czekoladzie stwardnieć. Możesz zanurzyć całkowicie lub do połowy, jest to opcjonalne.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Pasta orzechowa - 587   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy