bułka z ciasteczkami bez pieczenia

Szybki i pyszny deser ze zwykłych potraw! Bułka z ciasteczkami bez pieczenia pomoże w sytuacji, gdy nie będziesz mieć dostępu do piekarnika. Przygotowuje się tak prosto, że poradzi sobie nawet dziecko. Nadzienie z twarogu sprawia, że bułka jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 27 % 16 g
węglowodany 56 % 33 g
317 kcal
IG: 6 / 56 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę z ciasteczkami bez pieczenia? Przygotuj jedzenie. Wcześniej wyjmij masło z lodówki i pozwól mu leżeć w temperaturze pokojowej, aby stało się miękkie. Wybierz wysokiej jakości, naturalny olej, bez tłuszczów roślinnych. Możesz użyć dowolnego kruchego ciasteczka. Weź twaróg miękki i tłusty. Używam domowego twarogu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść ciasteczka w misce blendera lub niszczarki i zamień je w okruchy. Nie można bardzo dokładnie zmielić, aby pozostały namacalne kawałki, ale można je bardzo drobno posiekać. Jeśli nie masz blendera, pokonaj ciasteczka wałkiem do ciasta, wkładając je do ciasnej torby. Następnie wlej okruchy do głębokiej miski, aby wygodnie było wszystko ugniatać. Miska może być wykonana z dowolnego materiału-szkła, plastiku lub metalu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce do zmielonego wątróbki dodaj kakao i mleko. Kakao jest również odpowiednie naturalne, nie bierz napoju takiego jak Nesquik.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Składniki dokładnie wymieszaj rękami. Masa jest dość gęsta. Jeśli okaże się zbyt suchy, wlej trochę więcej mleka, zbyt płynne — dodaj ciasteczka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przykryj deskę folią spożywczą i połóż na niej czekoladową bryłę. Rozłóż go na powierzchni folii, tworząc prostokąt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby zrobić nadzienie twarogowe, połącz twaróg, cukier, wanilinę i masło. Wszystko wymieszaj. Jeśli twój twaróg jest zbyt ziarnisty, przebij go blenderem lub przetrzyj przez sito, wtedy nadzienie będzie delikatniejsze i bardziej jednorodne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż nadzienie twarogowe na całej powierzchni ciasteczek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do nadzienia, opcjonalnie, możesz dodać trochę dowolnego dżemu bez pestek, dżemu, jagód lub gotowanego skondensowanego mleka. Ułóż go małym paskiem na środku prostokąta. Ale możesz gotować bez tego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Użyj folii, aby zwinąć warstwę w ciasną rolkę. Włóż bułkę do lodówki na kilka godzin lub do zamrażarki na 1 godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po stwardnieniu rolkę można pokroić nożem. Połóż go na talerzu i podawaj. Smacznego!

podstawowy smak deseru będzie zależał od jakości i smaku ciasteczek i twarogu. Dlatego podejdź do wyboru tych składników z całą powagą. Twaróg powinien być najświeższy, o przyjemnym aromacie sfermentowanego mleka, a ciasteczka są delikatne i kruche.

zamiast cukru można użyć słodzika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy