przekąska serowa z rybą na frytkach

spektakularny, szybki, apetyczny, nawet dziecko ugotuje! Przystawka serowa z rybą na frytkach to rodzaj porcji różnych sałatek, pasztetów i past do smarowania. Doskonale ozdobi i urozmaici Twoje zwykłe świąteczne menu. W tym przepisie jako nadzienie przyjmuje się ryby i ser.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 51 % 28 g
węglowodany 29 % 16 g
411 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić serową przekąskę z rybą na frytkach? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolną rybę wędzoną na gorąco. Może to być wędzony leszcz, sandacz, czerwona ryba, kalmary. Ser sprawdzi się zarówno jako twardy, jak i półstały. Najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Oprócz oliwek możesz udekorować przystawkę połówkami pomidorków koktajlowych lub małymi korniszonami. Wybierz dowolny majonez, możesz zrobić domowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    U ryby usuń kości, jeśli to możliwe. Pokrój go w drobną kostkę. Jeśli chcesz mieć bardziej jednorodną masę podobną do pasztetu, możesz zmielić rybę w blenderze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój oliwki na pół, a następnie pokrój w półkola.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce umieść ryby, ser i oliwki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw masę majonezem i wymieszaj. Nie soliłem nadzienia, ponieważ sól jest wystarczająca w serze, oliwkach i majonezie. Radzę wypróbować własne nadzienie i zdecydować, czy dodać sól, czy nie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż 1 łyżkę na frytkach.l. nadzienie. Do tej przekąski najlepiej nadają się duże frytki typu Pringles.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Udekoruj przekąskę według własnych upodobań i pragnień. Udekorowałam oliwkami i natką pietruszki. Podawaj od razu do stołu, aby chipsy nie zamoczyły się i nie straciły swoich chrupiących właściwości. Smacznego!

nadzienie na taką przekąskę może być dowolne, na przykład z mięsa z kurczaka lub nawet z warzyw. Będzie również smaczny z różnymi pasztetami, na przykład z pasztetem szprotowym. Wspaniała przekąska pochodzi z tartego sera z gotowanymi jajkami i czosnkiem. Możesz zmienić smak przekąski za pomocą smaku samych chipsów. Brałem Klasyczne, bez dodatków. 
najważniejsze jest to, że nadzienie nie jest zbyt wilgotne, w przeciwnym razie chipsy szybko się namoczą.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Frytki - 536   kcal/100g

Podobne przepisy