Krem do ciasta twarogowego

niezbyt słodki, a jednocześnie lekki i przewiewny! Daj sobie radość! Nie tak dawno temu przygotowywałam ciasto z gotowych ciastek biszkoptowych. Jedyną rzeczą, którą chciałem, aby krem na przyszłe ciasto był czymś niezwykłym: nie kremowym ani maślanym. Trochę tryskając w Internecie, znalazłem odpowiedni dla mnie przepis kulinarny i przygotowałem krem z twarogu na ciasto. Teraz opowiem ci o sposobie przygotowania tego pięknego dodatku do słodkiego posiłku.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 44 % 16 g
216 kcal
IG: 6 / 25 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Łatwa korekta składników. Zrobiłam krem na ciasto biszkoptowe, ponieważ postanowiłam nie używać żółtek do kremu, aby nie było krachu na jajkach - w końcu starałam się dla dzieci. Brakowało wanilii-moja nie lubi zapachu wanilii)) zamiast skórki cytryny-cytrusowy olej kuchenny. Uwielbiam go-upraszcza zadanie i doskonały wynik. Zamiast orzechów, nasion i rodzynek-mak, nasiona sezamu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie przerywam suchy twaróg trzepaczką, aby stał się jednorodny i drobnoziarnisty. wziąłem twaróg chłopski, o średniej zawartości tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do suchego twarogu dodano cukier, mak, sezam. Wymieszaj trzepaczką, aż wszystkie składniki zostaną równomiernie rozprowadzone. Następnie dodaj bitą śmietanę. Dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mam świetną masę twarogową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Konsystencja przypominała suflet. Wysłałem do lodówki na kilka godzin, aż zmoczę ciasta i namoczę je syropem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciastka biszkoptowe nasączone syropem posmarowane schłodzonym kremem twarogowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Boki są również dobrze pokryte. I jeszcze kilka godzin ciszy w lodówce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oto soczyste ciasto z cudownym kremem twarogowym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dziecko było bardzo zadowolone i poprosiło o zrobienie tylko takich ciast w przyszłości)))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy