skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Łatwa korekta składników. Zrobiłam krem na ciasto biszkoptowe, ponieważ postanowiłam nie używać żółtek do kremu, aby nie było krachu na jajkach - w końcu starałam się dla dzieci. Brakowało wanilii-moja nie lubi zapachu wanilii)) zamiast skórki cytryny-cytrusowy olej kuchenny. Uwielbiam go-upraszcza zadanie i doskonały wynik. Zamiast orzechów, nasion i rodzynek-mak, nasiona sezamu.
Krok 2:
Dokładnie przerywam suchy twaróg trzepaczką, aby stał się jednorodny i drobnoziarnisty. wziąłem twaróg chłopski, o średniej zawartości tłuszczu.
Krok 3:
Do suchego twarogu dodano cukier, mak, sezam. Wymieszaj trzepaczką, aż wszystkie składniki zostaną równomiernie rozprowadzone. Następnie dodaj bitą śmietanę. Dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Mam świetną masę twarogową.
Krok 5:
Konsystencja przypominała suflet. Wysłałem do lodówki na kilka godzin, aż zmoczę ciasta i namoczę je syropem.
Krok 6:
Ciastka biszkoptowe nasączone syropem posmarowane schłodzonym kremem twarogowym.
Krok 7:
Boki są również dobrze pokryte. I jeszcze kilka godzin ciszy w lodówce.
Krok 8:
Oto soczyste ciasto z cudownym kremem twarogowym.
Krok 9:
Dziecko było bardzo zadowolone i poprosiło o zrobienie tylko takich ciast w przyszłości)))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g