skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wieczorem moczę fasolę w wodzie o temperaturze pokojowej. Powinien puchnąć przez osiem godzin. Rano gotuję go w lekko słonawej wodzie, a tymczasem drobno posiekam gotową szynkę. Kiedy fasola staje się miękka, wyłączam ogień i ustawiam go do ostygnięcia. Ostudzoną fasolkę kroję na talerze. Drobno posiekaj umytą i obraną cebulę. Gotuję jajka na twardo, wkładam je do ostygnięcia, a następnie kroję w zgrabne kostki. Mieszam wodę, ocet i olej roślinny. Doprowadzam tę mieszaninę w małym pojemniku do wrzenia na bardzo cichym ogniu, minimalnym, jak to możliwe. Tylko mieszanina zabulknie, natychmiast usuwam ją z pieca. Sos jest gotowy. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw sosem octowym. To wszystko, koktajl sałatkowy z szynką i fasolą można podawać na stole, nie zapominając o udekorowaniu drobno pokruszonym okryciem. Możesz rozpieszczać się tym jedzeniem nie tylko w święta, ale także w dni powszednie. Kulinarny przepis na tę sałatkę koktajlową przykuł moją uwagę w broszurze promocyjnej zestawu nierdzewnych garnków, jednego z tych, które są obficie rozdawane na ulicach. Nie wiem, jak dobre są garnki, ale koktajl sałatkowy z szynką i fasolą to po prostu doskonały posiłek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Fasola biała - 102 kcal/100g