Sałatka z szynką i fasolą

bardzo smaczna, pożywna sałatka z łatwością zastąpi drugie danie! Do sałatki można dodać marynowane grzyby. Ale to jest opcjonalne. W rodzimym przepisie grzyby nie są dodawane.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 53 % 18 g
węglowodany 24 % 8 g
219 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

wieczorem moczę fasolę w wodzie o temperaturze pokojowej. Powinien puchnąć przez osiem godzin. Rano gotuję go w lekko słonawej wodzie, a tymczasem drobno posiekam gotową szynkę. Kiedy fasola staje się miękka, wyłączam ogień i ustawiam go do ostygnięcia. Ostudzoną fasolkę kroję na talerze. Drobno posiekaj umytą i obraną cebulę. Gotuję jajka na twardo, wkładam je do ostygnięcia, a następnie kroję w zgrabne kostki. Mieszam wodę, ocet i olej roślinny. Doprowadzam tę mieszaninę w małym pojemniku do wrzenia na bardzo cichym ogniu, minimalnym, jak to możliwe. Tylko mieszanina zabulknie, natychmiast usuwam ją z pieca. Sos jest gotowy. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw sosem octowym. To wszystko, koktajl sałatkowy z szynką i fasolą można podawać na stole, nie zapominając o udekorowaniu drobno pokruszonym okryciem. Możesz rozpieszczać się tym jedzeniem nie tylko w święta, ale także w dni powszednie. Kulinarny przepis na tę sałatkę koktajlową przykuł moją uwagę w broszurze promocyjnej zestawu nierdzewnych garnków, jednego z tych, które są obficie rozdawane na ulicach. Nie wiem, jak dobre są garnki, ale koktajl sałatkowy z szynką i fasolą to po prostu doskonały posiłek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g

Podobne przepisy