kotlety z kurczaka
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
fele z kurczaka umyć, wysuszyć, podzielić na kawałki. Szczególną uwagę zwrócę na wycięcie kawałka. . Najpierw oddzielamy kawałek, który jest już nacięty na piersi, teraz jedna część jest cienka na felu, a druga jest zagęszczona, odcinamy zagęszczanie, a teraz równą warstwę felu dzielimy na 3 części. Z jednego fele uzyskuje się 5 kawałków.
teraz pokonaj każdy kawałek solą pieprzem, posmaruj majonezem, włóż do plastikowej formy, pozwól mięsu marynować przez co najmniej 30 minut. Następnie panierujemy w mące lub bułce tartej (kto lubi, smak jest inny), a następnie w jajku i ponownie panierujemy. Smażyć na oleju roślinnym tyle porcji, ile potrzeba. Resztę można przechowywać do 2 dni, gotować w razie potrzeby.
teraz pokonaj każdy kawałek solą pieprzem, posmaruj majonezem, włóż do plastikowej formy, pozwól mięsu marynować przez co najmniej 30 minut. Następnie panierujemy w mące lub bułce tartej (kto lubi, smak jest inny), a następnie w jajku i ponownie panierujemy. Smażyć na oleju roślinnym tyle porcji, ile potrzeba. Resztę można przechowywać do 2 dni, gotować w razie potrzeby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g